Aflossen Hypotheek – Goed om te weten

By: Robin

Ik ontvang inkomensafhankelijke toeslagen. Kan ik dan extra aflossen?

Ontvang je een inkomensafhanelijke toeslag (bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag), dan kan het minder voordelig zijn om extra af te lossen op je hypotheek. Door lagere aftrekbare kosten gaat je toetsinkomen omhoog. Als je een spaarhypotheek hebt kan extra inleggen wel een voordeel opleveren. Hiermee verlaag je dan je maandelijkse inleg of verkort je de looptijd van je hypotheek.

Ik heb een tophypotheek. Wat als ik extra aflos?

Als je een tophypotheek hebt, kan het gunstig zijn om extra af te lossen. Met een lager hypotheekbedrag is het mogelijk dat ook het rentepercentage omlaag gaat (niet in alle gevallen). Hierdoor kunnen je maandlasten fors omlaag gaan.

Hoe zit het met de bijleenregeling als ik verhuis?

Als je gaat verhuizen, is het misschien verstandiger om te sparen in plaats van af te lossen op je hypotheek. Je kan namelijk te maken krijgen met de bijleenregeling.

Als je aflost, houdt je na de verkoop van je woning een hoger bedrag over. Als je daarna een nieuwe woning koopt, gaat de belastingdienst ervan uit dat je dit overgehouden bedrag gebruikt voor de aankoop. Kies je ervoor om dit deel toch te lenen, dan is de rente van dit deel niet aftrekbaar voor de belasting.

Lees ook:   Hypotheek niet meer kunnen betalen

Related post