Beleggingshypotheek: hypotheek met een kapitaalverzekering

By: Robin

Een populaire hypotheekvorm is de beleggingshypotheek. Deze hypotheek loopt samen met een kapitaalverzekering, ook wel beleggingsverzekering genoemd. Een beleggingshypotheek is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek die aan het eind van de looptijd wordt afgelost met de uitkering van de kapitaalverzekering.

De maandlast bestaat uit rente over de hypotheeksom en uit premie voor de kapitaalverzekering.

Kapitaalverzekering

Je bent niet verplicht om een gemengde verzekering af te sluiten bij een beleggingshypotheek. Je kunt, als de hypotheek lager is dan de executiewaarde, een kapitaalverzekering bij leven afsluiten. Bij overlijden vindt er dan geen uitkering plaats.

De hoogte van de uitkering van de verzekering staat van tevoren niet vast omdat de premie belegd wordt. Het is dus de vraag of de uitkering bij leven voldoende zal zijn. Bij een gemengde verzekering is de uitkering bij overlijden vaak wel een vast bedrag.

Risico

Je kan zelf aangeven bij welke beleggingsinstelling of beleggingsfondsen je wilt beleggen met een kapitaalverzekering (ook wel beleggingsverzekering in dit geval genoemd). Je kan beleggen in aandelen, obligaties, onroerend goed of in liquiditeiten. Het is natuurlijk ook mogelijk om combinaties hiervan te maken. De verzekeraar geeft het verwachte rendement aan en wat het risico is. Uiteraard wordt een hoog risico beloont met ene hoog verwacht rendement.

Voordelen van de beleggingshypotheek:

  • De hypotheekrente is maximaal aftrekbaar gedurende gehele looptijd
  • Je mag zelf bepalen hoe je spaarpremies belegd worden
  • Je profiteert van eventuele hoge rendementen op de aandelenmarkten
  • Bruto en netto lasten blijven constant

Nadelen van een beleggingshypotheek:

  • Er is geen zekerheid of er aan het einde van de looptijd genoeg is opgebouwd om af te lossen
  • Risico bij eventuele sterke koersdalingen
  • Slechts onder bepaalde voorwaarden is uitkering belastingvrij
Lees ook:   Extra aflossen wel verstandig?

Related post