Betaal geen vergoeding voor afsluiten lening

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Heeft u in het verleden een bemiddelingsvergoeding betaald toen u een lening afsloot? Of wilt u een lening afsluiten en vraagt de bemiddelaar afsluitkosten? De kans is groot dat een tussenpersoon dan tegen de wet in handelt. Tussenpersonen mogen namelijk nooit een bedrag in rekening brengen bij de klant voor het bemiddelen tussen u en de bank. Veel consumenten weten dat niet. Hieronder leest u daar meer over.

Vul een bedrag in tussen de € 5.000,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Wel vergoedingen bij afsluiten hypotheek

Het is begrijpelijk dat het voor veel consumenten onduidelijk is voor welke leningen tussenpersonen wél of geen provisievergoeding mogen vragen. Zo betaalt u wel een vergoeding aan een hypotheekadviseur bij het afsluiten van een hypotheek. Zij ontvangen immers geen vergoeding meer van de bank voor het doorverwijzen van klanten. In dat geval mag een adviseur dus advieskosten in rekening brengen. De hoogte daarvan is ook aan regels gebonden. Bij het aanvragen van een consumptief krediet zoals een persoonlijke lening mag de adviseur c.q. tussenpersoon echter GEEN bemiddelingskosten in rekening brengen, daar de bank bij deze leningen WEL een provisie van de bank ontvangt. Voor de duidelijkheid zetten we het hieronder nog even voor u op een rijtje:

Afsluiten hypotheek – Adviseur mag advieskosten bij u in rekening brengen. De bank heeft namelijk een provisieverbod (mag geen provisie betalen aan de tussenpersoon).

Afsluiten consumptief krediet – Adviseur mag geen advieskosten/bemiddelingskosten in rekening brengen. Hij ontvangt namelijk een vergoeding van de bank (provisiegebod).

Vul een bedrag in tussen de € 5.000,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Ter bescherming van de consument

Nu de vraag waarom de consument bij een hypotheek wel provisiekosten moet betalen maar bij een ‘gewone lening’ niet? Nou, dat is als volgt uit te leggen: Bemiddelaars hebben de plicht om consumenten te beschermen. Klanten die aankloppen voor een lening, die hebben natuurlijk geld nodig. Dergelijke consumenten zijn daarom extra kwetsbaar. In het verleden maakten bemiddelaars daar misbruik van door extra hoge bemiddelingskosten te rekenen. Daarom ontvangt een bemiddelaar een vaste vergoeding van de bank. Dat is meer dan voldoende om van te kunnen leven. Bemiddelaars in kredieten mogen overigens ook niet meer bij de klant thuiskomen om een lening te regelen, tenzij de klant in kwestie hen daarvoor uitnodigt.

Boetes uitgedeeld aan grote financiers

Er zijn in het verleden enkele boetes uitgedeeld aan bekende financiers zoals Geldlenen en Geldshop door de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Mocht u een organisatie tegenkomen die nog wel een vergoeding vraagt voor het afsluiten van een lening, dan kunt u de AFM daarvan op de hoogte brengen.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!