Wanneer is het extra aflossen van je hypotheek verstandig?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Er zijn een aantal hoofdregels voor het aflossen van je hypotheek. In sommige gevallen kan het erg gunstig voor je uitpakken, terwijl je in andere gevallen beter even door kunt sparen. Er zijn een aantal hoofdregels om rekening mee te houden. De volgende hoofdregels zijn te geven:

  • Heb je een lage hypotheek? Dan is het vaak voordelig om deze zo snel mogelijk af te lossen. Vooral wanneer je hypotheekrente lager is dan je eigenwoningforfait (hypotheekrente is in dat geval niet aftrekbaar).
  • Aflossen op een tophypotheek is alleen gunstig als hierdoor de renteopslag vervalt. Je hebt een tophypotheek als er meer dan 75% van de executiewaarde is geleend.
  • Als je in een lager belastingtarief valt, levert vervroegd aflossen meer op.
  • Pas op met het aflossen op een beleggingsverzekeringshypotheek. Als de eindopbrengst hoger is dan je hypotheek, kan je een naheffing krijgen.
  • Het beste moment om af te lossen is aan het einde van de rentevaste periode (op de renteherzieningsdatum). Op dit moment mag je in de meeste gevallen boetevrij aflossen.

Als je onzeker bent over je eigen situatie kun je altijd contact opnemen met je hypotheekverstrekker. Deze kan je haarfijn uitleggen wat wel en wat niet mogelijk is.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!