Eerst huiswerk maken, dan hypotheek afsluiten

By: Robin

Bijna elke Nederlander heeft een hypotheek. De kennis bij de gemiddelde Nederlander over hypotheken valt echter tegen. Het is belangrijk om enige kennis van hypotheken te hebben. Dit kan belangrijk zijn voor beslissingen die je gaat nemen bij het kopen van een woning.

Het blijkt dat men zich slecht voorbereid op een hypotheekgesprek en vaak blind vertrouwen op de adviezen van een hypotheekadviseur of bank.

Nieuw af te sluiten hypotheek

Je maakt nieuwe afspraken over je toekomstige maandlasten bij het afsluiten van een hypotheek. Dit is niet het leukste werk, maar neem er toch de tijd voor om je goed te laten adviseren en om zelf dingen uit te zoeken. Als je wat afsluit en je bent er vervolgens ontevreden mee, zit je er vele jaren aan vast.

Voorbeeld:

Een hypotheekadviseur raadt je aan om te gaan voor de laagst mogelijke lasten. De hypotheek is voor een deel aflossingsvrij en de rest is op basis van beleggingen, je hebt een variabele rente. Mogelijk is dit de juist keuze, maar je kunt beter voor de zekerheid een tweede offerte aanvragen bij een andere hypotheekadviseur. Je moet bewust kiezen voor een hypotheek, je moet dus weten wat er precies in staat en dit ook begrijpen. Je moet weten wat de voordelen en nadelen van de hypotheek zijn voordat je deze afsluit. Mogelijk is een variabele rente wel de juiste keuze, maar je moet je wel bewust zijn van de gevaren als de rente gaat stijgen.

Een goede voorbereiding

Voordat je in gesprek gaat om een hypotheek af te sluiten, is het verstandig je eerst te gaan verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Op internet kun je veel informatie vinden over wat er allemaal mogelijk is. Als je volledige aflossing wilt op de einddatum moet je niet kiezen voor een variant op basis van beleggingen. Op forums kun je ook nuttige tips tegenkomen over ervaringen van andere consumenten.

Lees ook:   Hypotheek Oversluiten Kosten

Voordat je je gaat storten op de woningmarkt moet je eerst voor jezelf bepalen hoeveel lasten je per maand kunt en wilt dragen. Aan de hand hiervan kun je bepalen wat je maximale leenbedrag mag gaan worden. Op deze manier ga je van je gewenste lasten uit en niet wat je maximaal kunt lenen op je inkomen.

Related post