geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

4 fabels die in den ronde gaan over aflossingsvrije hypotheken

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ook al kan men in Nederland geen aflossingsvrije hypotheken meer afsluiten, toch is het belangrijk om op de hoogte te zijn van enkele misverstanden/fabels omtrent de aflossingsvrije hypotheek. Heeft u vroeger een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan zult u vroeg of laat de hypotheek moeten gaan aflossen. En dat is iets waar maar weinig woningeigenaren bij stil staan. Hieronder gaan we iets dieper in op 4 misverstanden omtrent de aflossingsvrije hypotheek.

U hoeft een aflossingsvrije hypotheek nooit af te lossen… of toch wel?

Een erg groot misverstand is dat veel consumenten met een aflossingsvrije hypotheekvorm denken dat ze deze nooit hoeven af te lossen. Dat doet de naam inderdaad wel vermoeden, maar dit is pertinent onjuist. Want ook een aflossingsvrije hypotheek heeft een beperkte c.q. maximale looptijd. Stel dat u deze hypotheek 15 jaar geleden heeft afgesloten voor een periode van 20 jaar, dan moet u over 5 jaar beginnen met aflossen. U heeft immers tot aan die periode alleen rente betaalt. Er blijft een restschuld over. U kan de restschuld betalen door uw woning te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. U leent dan wel geld tegen voorwaarden die nu gelden. In 2017 mag u nog maar 101% van de woningwaarde lenen. En u kunt geen renteaftrek meer toepassen. Uw vaste lasten gaan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek dus flink omhoog!

Een goedkopere hypotheek dan de aflossingsvrije hypotheek bestaat niet

Ook dit is onzin en een grote fabel. Wel zijn de maandlasten natuurlijk erg laag omdat u kan profiteren van renteaftrek en u tijdens de looptijd niet hoeft af te lossen. Maar als de looptijd is verstreken, dan gaan de kosten flink omhoog. U mag maximaal 30 jaar de renteaftrek toepassen. Mensen met een aflossingsvrije hypotheek raden we aan om nu alvast te beginnen met aflossen van de restschuld.

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is deze aflossingvrij

Dit klopt deels. Alleen de mensen die deze hypotheekvorm hebben afgesloten voor 2013, die kunnen gebruik maken van het z.g. ‘overgangsrecht’. Dit betekent dat ze een aflossingsvrije hypotheek bij het oversluiten kunnen behouden maar deze moet dan wel volgens de nieuwe hypotheeknormen worden afgesloten.

Overwaarde op woning dus geen risico

Ook al heeft u veel overwaarde op uw woning, dan nog kan een aflossingsvrije hypotheek voor u een risico vormen in de toekomst. Sluit u op den duur een nieuwe hypotheek af, dan wordt uw inkomen o.a. ook meegenomen in de berekening van een maximale hypotheek. Tevens let men op de leeftijd en zijn de normen bij lenen natuurlijk veel strenger geworden.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!