geld lenen kost geld

Achtergestelde lening (zakelijk)

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag donderdag 23 februari!
Deze informatie delen met anderen

 

Men spreekt over een achtergestelde lening wanneer de schuldenaar zich bevindt in een faillissement en de schuldeiser vervolgens wordt achtergesteld. Concreet betekent dit dat de schuldeiser achter de andere schuldeisers wordt gesteld. In dit geval heeft de schuldeiser enkel voorrang op aandeelhouders, vennoten en inbrengers. De schuldeiser kan worden achtergesteld wanneer deze voorwaarde contractueel is vastgelegd.

Nadelen achtergestelde lening

Het grootste nadeel van een achtergestelde lening is dat de schuldeiser een hoog risico loopt. Gezien de schuldeiser wordt achtergesteld is het risico groot dat de schuldeiser een deel van het verstrekte krediet niet terug betaald krijgt. Een nadeel voor de schuldenaar is dat de rente hoger is dan bij een lening zonder deze voorwaarde.

Voordelen achtergestelde lening

Het kan voor de schuldeiser aantrekkelijk zijn om in een achtergestelde lening te investeren. Men kan met een achtergestelde lening meer rendement halen dan met een ”gewone” lening. Dit heeft te maken met het hogere rente percentage. Een ander aantrekkelijk punt van deze  vorm is dat kan worden vastgelegd dat de rente winstafhankelijk is. In dit geval hoeft de schuldeiser geen belasting te betalen over de ontvangen rente.

De achtergestelde lening wordt in de praktijk enkel toegepast bij ondernemingen. De verstrekkers van achtergestelde leningen zijn in de meeste gevallen moederbedrijven van de desbetreffende ondernemingen of grote banken die het risico kunnen inschatten. Tevens kan een achtergestelde lening verstrekt worden door overheden. Vaak wordt dit verstrekt als een vorm van subsidie.

Achterstelling in securitisatietransacties

Ook bij securitisatietransacties wordt er gebruik gemaakt van achterstelling. Mocht u meer willen weten over het gebruik van achterstelling in combinatie met securitisatietransacties, dan kunt u hier kijken.

Kijk bij een achtergestelde lening eerst naar de bijkomende risico’s. 

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!