geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Afname aantal kredieten en betalingsproblemen volgens Stichting BKR

Businessman with problems and stress in the office
Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Tiel : Eind 2020 hadden bijna 8,8 miljoen Nederlanders samen zo’n 10,6 miljoen consumptieve kredieten. Een jaar eerder waren er nog bijna 9,4 miljoen mensen met 11,5 miljoen credits. Dat blijkt uit de vandaag verschenen Schuldenmonitor, een statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financiële welzijn van Nederland. Ook het aantal betalingsproblemen op leningen* is in 2020 afgenomen. Het aantal mensen met betalingsproblemen is de laatste jaren redelijk stabiel, rond de 700.000. Eind 2020 was dit gedaald tot ruim 657.000 mensen. Wel is in 2020 het aantal mensen dat weer in financiële problemen komt nadat ze eerdere betalingsproblemen op hun krediet hebben opgelost, gestegen.

 

betalingsproblemen

 

Binnen 6 maanden nadat iemand het betalingsprobleem op zijn tegoed had opgelost, had 18,7% van de mensen in 2020 weer betalingsproblemen. Na een jaar liep dat percentage op tot 19,3%. Degenen die eerder een betalingsprobleem hebben gehad, hebben meer kans om weer in de problemen te komen. Mensen met een achterstand op een consumptief krediet hebben ook vaker een achterstand op hun woninghypotheek. Die kans is ongeveer 33%.

 

Betalingsachterstanden hypotheek meer voorzienbaar 

 

Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter Stichting BKR: “Eind 2020 hadden ruim 39.000 Nederlanders minimaal 3 maanden achterstand op hun woninghypotheek. Positief, want dat is minder dan een jaar eerder. Een afname van circa 10.000 mensen. Samen met kredietverstrekkers kunnen we eventuele betalingsachterstanden op woninghypotheken nog eerder opsporen. In een derde van de gevallen heeft een consument al een achterstand op een consumptief krediet voordat er een achterstand op de eigen woning is hypotheek is geregistreerd. Door signalen over achterstanden te koppelen, kunnen mogelijke problemen eerder worden gesignaleerd en erger worden voorkomen.”

 

Sneller inzicht als alles goed 

 

Als koophypotheken positief waren geregistreerd, zou in ongeveer een derde van de gevallen een achterstand in consumptief krediet zijn gezien voordat een achterstand op de eigen hypotheek werd gemeld. Nu worden alleen achterstanden op een woninghypotheek geregistreerd bij het BKR. Dankzij early warning kunnen we kredietverstrekkers helpen bij het vervullen van hun zorgplicht: zij hebben dan een nog beter beeld van het leen- en aflossingsgedrag van de consument. Tegelijkertijd zullen kredietverstrekkers sneller en gemakkelijker zaken willen doen met mensen met een positieve woninghypotheekregistratie. Het is een bewijs van goed betalingsgedrag.

 

 

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!