geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Beetje extra geld lenen met krediet op betaalrekening

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Veel Nederlanders kunnen rood staan op hun betaalrekening bij de bank. Niet iedereen maakt gebruik van deze mogelijkheid maar in sommige gevallen kan het erg handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer u moet wachten op uw loon of om onverwachte kosten zoals een verkeersboete te kunnen betalen. Rood staan noemt men ook wel een ‘rekening courant krediet’ of een ‘krediet op betaalrekening’. Maar bij vrijwel elke bank heeft men zo zijn eigen benamingen voor roodstand.

Het principe van een krediet op betaalrekening

Met rood staan kunt u geld opnemen terwijl u dat geld niet heeft. U maakt dus gebruik van een klein doorlopend krediet. Het idee dat u altijd hierop een beroep kunt doen, dat geeft rust. Zolang u niet in de rode cijfers staat, dan kost een dergelijke kredietfaciliteit u ook geen geld. Pas wanneer u iets van dit krediet opneemt, gaat u rente betalen. Let op: Rood staan is zeer duur. U betaalt tot wel 14% rente over het geleende bedrag. Meestal moet u eens in de 3 maanden positief staan.

Veel mensen staan wel eens in het rood

Bijna iedereen heeft wel eens even in het rood gestaan. Tot voor kort maakten met name studenten van deze mogelijkheid gebruik. Tegenwoordig is het voor studenten moeilijk zo niet onmogelijk om een krediet op betaalrekening aan te vragen bij de bank.

De voorwaarden:

Niet iedereen kan in het rood staan en dus een krediet op betaalrekening aanvragen. U moet minimaal achttien jaar zijn en de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook moet uw woonadres zich in Nederland bevinden. Daarbij moet u kunnen aantonen dat er maandelijks voldoende inkomen wordt overgemaakt op de rekening waarvoor u een extra kredietfaciliteit wilt aanvragen. Eens per 3 maanden moet u op die rekening minimaal 24 uur een positief saldo hebben staan. ZZP’ers, mensen met een uitkering en studenten kunnen niet in het rood staan. Ook met een tijdelijk dienstverband kan u meestal geen krediet op betaalrekening aanvragen.

Wat kost rood staan?

Wat kost rood staan bij de bank? Dit is een dure vorm van lenen. Maak hier dan ook zo min mogelijk gebruik van. Als u doorlopend in het rood staat, dan kunt u beter een klein doorlopend krediet afsluiten. Een bank mag wettelijk gezien maximaal 14% rente vragen over het bedrag dat u in de min staat. Over een heel jaar bekeken kunnen de kosten oplopen tot honderden euro’s indien u continu maximaal in het rood staat. De rente over de kredietbedragen die u opneemt worden ieder kwartaal automatisch afgeschreven.

BKR-registratie

Let op: Sinds kort worden ook kleine kredieten vanaf €250 bij het BKR aangemeld! Kom uw betalingsverplichtingen daarom altijd na. Anders kan dit voor u vervelende consequenties hebben.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen