geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Belastingvrije schenkingen hebben hypotheekschuld verlaagd

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Op deze pagina leest u hoe het zit met belastingvrije schenkingen en de hypotheekschuld. Met de belastingvrije schenking (tot €100.000) voor een eigen woning is de totale hypotheekschuld aanzienlijk verminderd. In 2013 en 2014 was dat tenminste het geval. Dankzij deze fiscale regel zijn er steeds minder woningen met een hogere waarde dan hypotheken. Met dit nieuws kwam De Algemene Rekenkamer naar buiten middels een rapport die in de kranten verscheen.

Kosten nieuwe regeling volgens de Algemene Rekenkamer niet te voorspellen

Volgens diezelfde Algemene Rekenkamer is het nog niet duidelijk hoeveel de nieuwe fiscale regeling tot nu toe heeft gekost. En ook voor dit jaar is dat enorm lastig te voorspellen (deze regeling is in 2017 opnieuw van kracht gegaan). Het zijn met name ouders van kinderen met een eigen woning die van deze regeling gebruik maken. Zo kunnen zij een belastingvrije schenking tot €100.000 doen aan de kinderen.

Eenmalig belastingvrij schenken al langer mogelijk

Wat niet veel mensen weten is dat een eenmalige belastingvrije schenking doen al veel langer mogelijk is. Geld schenken voor een woning kan al sinds 2009 eenmalig belastingvrij. Alleen werd het maximum toentertijd bepaald op €50.000. Tijdens de economische crisis in Nederland werd besloten om dat schenkbedrag naar €100.000 te verhogen. Ook vanaf 2017 kan u een ton belastingvrij aan iemand schenken, bijvoorbeeld aan uw kinderen.

Hypotheekschuld is flink verlaagd

De totale hypotheekschuld is flink verlaagd volgens de Algemene Rekenkamer. Zo werd van deze schenkingsvrijstelling in 2013 & 2014 gretig gebruik gemaakt. Het ministerie van Financiën was zelf verrast toen het bleek dat ze jaarlijks meer dan 1 miljard euro minder ontvingen aan belastingafdracht. En dat heeft gevolgen voor de schatkist. De Algemene Rekenkamer gaat er vanuit dat de totale schuld aan hypotheken in de toekomst nog verder zal slinken, nu men vanaf 2017 opnieuw van de regeling gebruik kan maken. Nu de fiscale regeling voor een langere periode geldt, verwacht het ministerie van Financiën dat ze voor komend jaar niet opnieuw zo’n fors bedrag aan belastingafdracht zullen mislopen. Het ministerie gaat uit van zo’n 97 miljoen euro op jaarbasis.

Veel mensen die schenking ontvangen lossen extra af

Veel mensen die een schenking ontvangen, die gebruiken dat geld om versneld hun hypotheek af te lossen. Het blijkt dat plus minus 75% van de mensen die een schenking ontvangen dit gebruiken voor het aflossen van de hypotheekschuld. De overige 25% gebruikt dat geld voor een verbouwing, aankoop van een woning of voor iets anders.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!