geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Bij particulier een lening afsluiten, hoe werkt dat?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geld lenen bij particulieren kan een slimme oplossing zijn voor consumenten die geen reguliere lening bij de bank kunnen afsluiten. We noemen dit fenomeen ook wel ‘onderhands lenen’ of een ‘onderhandse lening afsluiten’. U leent geld van iemand waarmee u bevriend bent, van een familielid of van een volslagen onbekende. Geld lenen van een particulier is wel aan regels gebonden. Uiteraard informeren we u daarover uitgebreid in dit artikel.

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Waarom onderhandse lening afsluiten?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom u de voorkeur geeft aan een particuliere lening. Zo zou het kunnen dat u geen krediet kunt afsluiten bij de bank. Bijvoorbeeld omdat uw inkomen daarvoor niet toereikend is, u geen vast inkomen heeft of een BKR-registratie heeft, of omdat u in de schuldsanering zit. Sommige mensen kiezen echter liever voor particulier geld lenen omdat ze in de toekomst graag een woning willen kopen en dat niet lukt wanneer er nog een lening afbetaald moet worden. Of gewoonweg omdat ze kunnen lenen tegen een lager rentetarief. Voor geldschieters kunt u terecht op diverse ‘lening marktplaatsen’, ook wel ‘crowdfunding platforms’ genoemd. Dat is de meest veilige manier van lenen. Investeerders brengen gezamenlijk een geldbedrag bijeen. U lost maandelijks een vast bedrag af. Alles wordt zwart op wit gezet. Een andere mogelijkheid is geld lenen van bekenden. Stel daarvoor ook een officieel leencontract op!

Een particulier leencontract ziet er als volgt uit:

De naam van de geldschieter en de lener; De hoogte van de lening; Bestedingsdoel; Het rentetarief (verplicht!); Onderpand (aan te raden!); De looptijd; De exacte data waarop u aflost; De einddatum van het contract (zie ook: de looptijd); Wat er dient te gebeuren wanneer u de lening niet aflost.

Wat zegt de Belastingdienst hierover?

U mag als particulier niet zomaar een lening verstrekken. Zelfs niet als u een familielid bent van de betrokkene. U dient daarvan ten allen tijden de Belastingdienst van op de hoogte te stellen. Meer informatie daarover leest u op de website van de Belastingdienst. Als geldschieter moet u een marktconforme rente rekenen. De rente moet u opgeven tijdens uw IB aangifte.

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

BKR omzeilen

Een particuliere geldlening wordt doorgaans het meest aangevraagd door consumenten met een negatieve BKR-registratie. Particuliere kredietverstrekkers zijn namelijk geen deelnemer bij instantie BKR. Zij hoeven de lening niet te registreren bij deze instantie en kunnen tevens uw leenhistorie niet inzien.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!