geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Consumenten sluiten nog steeds te hoge leningen af, aldus AFM

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op banken, kredietverstrekkers en verzekeringsmaatschappijen. Ze beschermen daarmee de consument. Volgens de AFM is er echter nog regelmatig sprake van overkreditering bij Nederlandse consumenten. Aanbieders van consumptieve kredieten doen nog steeds te weinig onderzoek naar de financiële posities van klanten. De Autoriteit Financiële Markten doet jaarlijks een meting voor hun Klantbelang Dashboard onderzoek. Uit de metingen bleek dat er nog steeds in bepaalde gevallen sprake is van overkreditering. Naast het probleem van overkreditering constateert de AFM ook dat kredietverstrekkers wel wat meer mogen doen voor klanten die een betalingsachterstand hebben.

Het jaarlijks terugkerende Klantbelang Dashboard onderzoek

Jaarlijks meet de Autoriteit Financiële Markten (AFM) middels een Klantbelang Dashboard onderzoek hoe het gesteld is met de positie van klanten bij financiële organisaties zoals banken en verzekeraars. O.a. wordt er gelet op hoe banken en kredietverstrekkers proberen te voorkomen dat consumenten teveel geld lenen. We noemen dat ook wel overkreditering. Uit de gegevens van het Klantbelang Dashboard onderzoek blijkt nu echter dat er in veel gevallen nog steeds sprake van overkreditering is. Volgens de AFM doen veel banken nog steeds te weinig om dit toch wel grote probleem aan te pakken.

Wanneer is er sprake van overkreditering?

Er is sprake van overkreditering? Nederlandse banken en kredietaanbieders moeten toetsen of een klant de lasten van een krediet kan dragen. Is dat het geval? Dan mogen ze een krediet verstrekken. Een bank/kredietverstrekker mag dus niet ongelimiteerd leningen verstrekken. Doen ze dat toch? Dan krijgen ze het met de AFM aan de stok. Er is bij u sprake van overkreditering als u de hoogte van een consumptief krediet niet kunt dragen. Dus als dit uw draagkracht te boven gaat.

Betalingsachterstand

Middels het Klantbelang Dashboard onderzoek meet de AFM tevens hoe geldverstrekkers met betalingsachterstanden op kredieten omgaan. Verder meten ze in hoeverre het krediet dat de bank verstrekt past bij het bestedingsdoel. In beide gevallen kwamen er problemen aan het licht. Zo constateerde de AFM dat geldverstrekkers vaak te weinig info inwinnen over de uitgaven van klanten. Ze konden daardoor onvoldoende inschatten of klanten de lasten wel konden dragen. Dat heeft bij sommige klanten tot overkreditering geleid. Wat de betalingsachterstanden betreft van klanten op consumptieve kredieten: Ook daarbij maakten kredietverstrekkers fouten. De AFM zag dat veel kredietaanbieders zich alleen richtten op het innen van de achterstand maar onvoldoende moeite deed om de oorzaak van de achterstand te achterhalen.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!