geld lenen kost geld

Over ons

Geopend

De rente neemt toe. Is dit goed nieuws of slecht nieuws?

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 12 augustus!
Deze informatie delen met anderen

14 juni 2022

Jarenlang konden we de ene renteverlaging na de andere aankondigen. Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een hypotheek of consumptief krediet. De rente stijgt echter al geruime tijd weer. Lenen wordt duurder. Maar zullen de renteverhogingen ook positieve gevolgen hebben? Ja natuurlijk.

Vergeleken met zo’n zeven jaar geleden is de rente op leningen en hypotheken enorm gedaald, in sommige gevallen met wel 35%. Maar nu is de bodem binnen en zien we weer een opwaartse trend. Het begon met de hypotheekrente en sinds enige tijd stijgen ook de tarieven voor consumptief krediet. De verwachting is dat de stijging de komende tijd doorzet. De omvang van de verhoging hangt onder meer af van het al dan niet verhogen van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB). De verwachting is dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren om de huidige hoge inflatie te beteugelen.

hypotheken en leningen

Een hogere rente heeft gevolgen voor huizenkopers en voor mensen die een lening willen afsluiten. Ze zijn duurder dan voorheen. Het bijzondere is dat de hypotheekrente de afgelopen maanden veel sterker is gestegen dan de rente voor een persoonlijke lening. Voor veel situaties – zoals het financieren van een verbouwing of het verduurzamen van je woning – is een persoonlijke lening dan ook vaak goedkoper dan een hypotheek.

De kans is groot dat de rente blijft stijgen. Maar kan de renteverhoging ook uit de hand lopen? Dat maakt niet uit, want als consument ben je beschermd. De overheid heeft bepaald dat de kortingen op consumentenkrediet niet hoger mogen zijn dan 10%. Een geldverstrekker of hypotheekverstrekker kan de rente dus niet onbeperkt verhogen. Daarnaast willen ze een aantrekkelijke marktpartij blijven en zullen daarom ook terughoudend zijn met renteverhogingen.

Rente fiscaal aftrekbaar

Overigens zijn de rentetarieven nog steeds erg laag in vergelijking met zeven jaar geleden. U kunt nog steeds goedkoop huren. En heeft u een hypotheek of persoonlijke lening afgesloten voor een verbouwing? De rente is dan onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. Bij een hogere rente heeft u een grotere aftrekpost. Hierdoor lopen uw kosten minder snel op. Een klein verband op de wond.

Kun je nog geld lenen?

Wordt het soms moeilijker om een ​​lening te krijgen? Dit hangt vooral af van uw persoonlijke situatie en in het bijzonder van uw inkomen. Het gaat momenteel erg goed met de Nederlandse economie en dat is een van de redenen waarom de arbeidsmarkt erg krap is. Er zijn meer vaste contracten, minder kans om werkloos te worden en kans op salarisverhoging. Allemaal positieve aanwijzingen dat Nederlanders nog in de schulden kunnen komen. Wij kijken graag of dit ook voor u geldt.

Sparen wordt weer aantrekkelijk

De stijging van de rente is goed nieuws voor spaarders. Als je meer dan honderdduizend op de bank hebt staan, dan heb je ontdekt dat je er geen rente over krijgt, je moet ze betalen. Dit wordt negatieve rente genoemd. De kans is groot dat deze negatieve rente wordt opgeheven als de rente blijft stijgen. Ben je een kleine spaarder? Dan kreeg u geen rente of een heel klein bedrag. Dat is ook aan het veranderen. Verschillende banken hebben de tarieven op spaardeposito’s al verhoogd, met name 10-jaarsdeposito’s. De rente op ‘gewone’ spaarrekeningen zal waarschijnlijk ook stijgen als de ECB de rente verhoogt.

pensioenuitkeringen stijgen

Hogere rentetarieven zijn ook gunstig voor gepensioneerden. Pensioenfondsen moeten voldoende liquide middelen hebben om aan hun huidige en toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. Om te berekenen of dit gaat lukken, moeten ze niet uitgaan van de resultaten die ze behalen met hun investeringen, maar van de rente. Bij een zeer lage rente is de dekkingsgraad van de pensioenfondsen iets te laag. Ze moeten dan ingrijpen, bijvoorbeeld door de diensten niet te indexeren. Ze gaan niet mee met de inflatie. Dat is de afgelopen jaren consequent het geval geweest. Nu de dekkingsgraden stijgen door de hogere rente, hebben veel pensioenfondsen hun pensioenen al met 3% en meer verhoogd.

investeerders nerveus

Zal de stijgende rente ook gevolgen hebben voor beleggers? Ja. De keuze tussen sparen en kopen van obligaties wordt dan aantrekkelijker. Deze manieren van vermogensopbouw bieden veel zekerheid en leveren ook iets op tegen een hogere rente. Wanneer beleggers massaal overstappen op obligaties en sparen, verkopen ze hun bezit. Daardoor verliezen ze waarde. Vooruitlopend op dit scenario worden beleggers nerveus. U wilt niet verliezen met uw aandelenportefeuille. Dit maakt hen nog meer geneigd om hun aandelen te verkopen.

Slimmer lenen

Of je blij moet zijn met de renteverhoging hangt dus vooral af van wat je wilt: een huis kopen, lenen, sparen of beleggen. Met een goede inkomenssituatie heb je nog goede mogelijkheden om een ​​goedkope lening af te sluiten. Heeft u een variabele rente, bijvoorbeeld omdat u een doorlopend krediet heeft? Dan kan de rente elke maand blijven stijgen. Vraag ons dan of het voordelig is om deze lening om te zetten in een persoonlijke lening. Hiermee staat de rente vast en blijven uw kosten de rest van de looptijd gelijk. Of heeft u meerdere kleine leningen, zoals een aankoop op afbetaling, creditcardschuld en roodstand? Wij kijken dan graag of een combinatie van de leningen voor u voordeliger is.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden om geld te lenen? Vraag een offerte aan bij Lening.com.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!