geld lenen kost geld

DNB bezorgd over hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken

Bereken de lening die bij jouw past
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!
geld lenen vandaag maandag 13 juni!
Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De DNB (De Nederlandsche Bank) is behoorlijk bezorgd over het grote aantal beleggings- en aflossingsvrije hypotheken in Nederland. De totale hypotheekschuld in Nederland bestaat uit meer dan de helft uit deze hypotheekvormen. En deze worden door huishoudens nauwelijks afgelost. De schuld van woningbezitters is in 2017 340 miljard euro. Bijna 900.000 Nederlandse huishoudens hebben een hypotheek waarop ze helemaal niet aflossen: een 100% aflossingsvrije hypotheek. Deze woningeigenaren blijven zitten met een enorme schuld indien de einddatum van de hypotheek afloopt. In principe moet de totale schuld dan in 1 keer worden afgelost.

Over 15 jaar wordt het probleem pas echt groot

De DNB spreekt haar zorgen uit. Zo denkt de bank dat over 15 jaar het probleem pas echt zichtbaar wordt. Veel huishoudens hebben namelijk 10 tot 15 jaar geleden een aflossingsvrije hypotheek of beleggingshypotheek afgesloten met een looptijd van 30 jaar. De DNB vind dan ook dat de banken nu met de klanten moeten gaan overleggen en met een plan moeten komen. Klanten kunnen mogelijk nu al beginnen met het maandelijks aflossen van de hypothecaire lening. Een aflossingsvrije hypotheek moet altijd afgelost worden. Alleen is dat tijdens de looptijd niet verplicht.

Huis verkopen

De president van de DNB denkt dat veel woningbezitters niet in staat zijn om de schuld op het einde van de looptijd in een keer af te lossen. Huishoudens hebben de afgelopen jaren geen of weinig geld kunnen sparen. Daarnaast kan een lager inkomen in de toekomst ook voor problemen zorgen. Daarbij zijn woningen in sommige regio’s minder waard geworden. Het verkopen van een woning kan dan gepaard gaan met een restschuld. En bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kan men geen rente meer aftrekken. Van de hypotheekrenteaftrek kan immers maar 30 jaar geprofiteerd worden.

Zorgplicht van de bank en verantwoordelijkheid van de klant

Dat de bank een zorgplicht heeft hoeft niet te betekenen dat klanten geen verantwoordelijkheid hebben. Als klanten niets zien in een oplossing die de bank aanbiedt, dan stopt het daar. Banken kunnen namelijk niet eenzijdig oplossingen afdwingen.

Nu woning verkopen vaak de beste oplossing…

Nu de economie herstellende is en de woningprijzen stijgen, kan het juist op dit moment de ideale periode zijn om uw woning te verkopen. Met de opbrengst daarvan kan u wellicht uw hypotheek nog in één keer aflossen. Wie zegt dat uw woning over 10 of 15 jaar nog steeds zoveel waard is?

Leennorm afbouwen

De DNB zou graag zien dat de leennormen nog verder worden afgebouwd. In 2018 kan men tot 100% van de woningwaarde lenen. De DNB wil dat graag afbouwen naar 90%. Dat zou dan moeten betekenen dat kopers een deel van hun eigen spaargeld in de woning moeten steken. Overigens is Nederland een van de weinige landen waarbij kopers geen eigen geld hoeven te stoppen in hun koophuis. Een maximale lening van 80% van de woningwaarde is in veel andere landen de norm.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!