geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Een gezamenlijke lening in een scheiding. Hoe ga je daarmee om?

Een gezamenlijke lening en scheiding
Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Een echtscheiding kan een zeer moeilijk en emotioneel proces zijn. Maar er zijn ook een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Stel bijvoorbeeld dat u en uw ex-partner een gezamenlijke lening hebben. Hoe ga je daar na je scheiding mee om? 

 

Laat de lening hetzelfde

Als jij en je ex-partner op goede voet uit elkaar gaan, kan het ook gewoon zo zijn dat jullie niets officieel regelen voor de gezamenlijke lening. U spreekt dan onderling af hoe u de lening wilt terugbetalen. Bijvoorbeeld: uw partner maakt elke maand een deel van het verschuldigde geld aan u over, waarna u de lening terugbetaalt.

Hoewel dit aantrekkelijk klinkt, is het goed om in gedachten te houden dat u beiden aansprakelijk blijft. Kan uw ex-partner plotseling het afgesproken bedrag niet meer ophoesten? Dan bent u ook nog steeds verantwoordelijk voor het afbetalen van het resterende bedrag.

De lening splitsen

U kunt de gezamenlijke lening ook splitsen. U kiest dan een gewenste verdeling. Bijvoorbeeld: u betaalt allebei 50 procent van het verschuldigde bedrag. Het probleem bij het splitsen van een lening is dat de geldverstrekker hier niet altijd mee akkoord gaat. Hij heeft er zelf geen baat bij. Zeker als je bedenkt dat partners door de gezinssamenstelling soms een behoorlijk ongelijk inkomen kunnen hebben.

Stel dat een van u een fulltime baan heeft en de ander een parttime baan. Dan is de kans groot dat de kredietverstrekker niet akkoord gaat als u de lening in tweeën deelt. Voor wie een parttime inkomen heeft, is het kunnen terugbetalen een stuk minder zeker. Het is dus verstandig om rekening te houden met ieders inkomen als u een lening wilt splitsen. U past dan de verdeling hierop aan en legt deze afspraken vast.

Voorkom onverwachte opnames

Heeft u een doorlopend krediet? In die situatie is het altijd handig om in overleg met de kredietverstrekker aflossingen vast te leggen. Het is dan voor u of uw ex-partner niet meer mogelijk om extra geld op te nemen met uw gezamenlijke lening. Het moeten aflossen van uw gezamenlijke lening is waarschijnlijk al lastig genoeg. Dan vermijdt u liever het risico dat uw ex weer geld opneemt waarvoor u mede aansprakelijk bent.

Heeft u wat extra geld nodig? Dan kunt u natuurlijk ook een nieuwe lening aanvragen. Deze staat dan alleen op uw naam. Hopelijk geeft dat u wat meer rust bij het aflossen. Let op: als alleenstaande kun je meestal minder lenen dan als stel. Kijk dus eerst hoeveel geld je kunt lenen.

 

 

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!