geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Een lening met lange looptijd afsluiten verstandig?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

In bepaalde gevallen is een lening afsluiten met een langere looptijd verstandig. Vaak is het zelfs een uitkomst. Toch heeft een lening met lange looptijd ook nadelen. Zo betaal je over het algemeen meer rente.

Redenen om te kiezen voor een lange looptijd

Particuliere leningen met een langere looptijd worden meestal afgesloten voor hogere leenbedragen. Bijvoorbeeld voor de aankoop, verbouwing of renovatie van een woning. Zakelijke leningen met een maximale looptijd worden dan weer aangevraagd voor de aanschaf van machines, de financiering van kantoorpanden, et cetera. Bij een lange looptijd kunt u de kosten over een langere periode uitsmeren. Maandelijks worden de lasten dan ook lager. Zo kunt u geld overhouden voor andere zaken. Toch kan niet iedereen gemakshalve kiezen voor een zo lang mogelijke looptijd. De bank zal o.a. letten op het bestedingsdoel maar ook op de hoogte van uw inkomen én zelfs op uw leeftijd!

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Leeftijd en looptijd

Niet iedereen heeft de vrijheid om zomaar eventjes zijn looptijd voor een financiering te bepalen. Zo let de geldverstrekker o.a. op de leeftijd van de aanvrager. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt dit een factor van belang. Zo heeft een 65-plusser al gauw een probleem wanneer hij of zij een nieuwe hypotheek wil afsluiten. Doorgaans is dat niet mogelijk, tenzij er gekozen wordt voor een extreem korte looptijd en de inbreng van eigen vermogen. Vanaf een bepaalde leeftijd wordt het gewoon lastiger om een lening af te sluiten met een maximale looptijd. Logisch natuurlijk. Want de kans dat een ouder iemand komt te overlijden is groter.

Het inkomen

De hoogte van uw inkomen is een belangrijke factor bij het bepalen van de maximale looptijd door de bank. Bij een vast contract zijn er meestal geen beperkingen. Maar als zzp’er wordt het al wat lastiger.

Het doel van de lening

De bank bepaald ook de maximale looptijd van een lening door te letten op het bestedingsdoel. Of te wel: Waarvoor u geld leent. Het is bijvoorbeeld bij de verduurzaming van uw woning of bij een verbouwing goed mogelijk om te kiezen voor een maximale looptijd. Gangbare looptijden daarvoor zijn tussen de 10 en 15 jaar. Bij de aanschaf van objecten met een korte levensduur, wordt meestal de looptijd daarop afgestemd.

Is het verstandig?

Is het verstandig om geld te lenen met een maximale looptijd? Dat hangt van o.a. het bestedingsdoel af. Bij een hypotheek is kiezen voor de maximale looptijd voor de meesten de enige mogelijkheid. Anders zouden de maandelijkse lasten te hoog worden. Bij objecten met een beperkte levensduur, zoals een auto of huishoudelijke apparaten, is het weer onverstandig om te kiezen voor de maximale looptijd. Vroeg of laat zijn deze aan vervanging toe en dan zou het onhandig zijn als u nog steeds bezig zou zijn met het afbetalen van een oude lening. Daarnaast kosten leningen met lange looptijden gewoon meer geld, aangezien u over een langere periode rente dient te betalen.

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!