geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Extra aflossen wel verstandig?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Extra aflossen verstandig?

De afgelopen tijd is er veel nieuws over het extra aflossen van je hypotheek. Veel Nederlanders zijn hier mee bezig en het zou verstandig zijn om je hypotheekschuld zo snel mogelijk terug te dringen. Maar is dit wel zo verstandig? VEH (Vereniging Eigen Huis) raadt aan om eerst goed te onderzoeken of je er wel goed aan doet om extra af te lossen. In sommige gevallen is het namelijk verstandiger om zelf een buffer op te bouwen in plaats van zo snel mogelijk en zoveel mogelijk extra af te lossen.

Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis vindt dat je goed moet kijken waar je je geld aan uitgeeft. Je kan het immers maar één keer uitgeven. Hou in ieder geval genoeg reservers aan om eventuele onvoorziene kosten op te kunnen vangen. Als je voor een kapotte wasmachine bijvoorbeeld extra moet lenen, betaal je vaak een erg hoog rente percentage waardoor je veel duurder uit bent.

Extra aflossen

Zoals eerder vermeld op deze website, spreekt de VEH ook van een omslag in het denken over hypotheken. Afgelopen jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar is er aanzienlijk meer extra afgelost. Bij de drie grootste banken (ING, Rabobank, ABN Amro) is er zo’n 45% extra afgelost.

Gezien dit percentage kan je spreken dat de trend van het extra aflossen zich voortzet. Natuurlijk is dit goed voor de banken, gezien hun risico kleiner wordt naarmate de schulden slinken. Maar als je zelf geen redelijke buffer hebt opgebouwd voor onvoorziene kosten, breng je jezelf onnodig extra risico toe.

Restschuld

Een belangrijke reden om extra af te lossen is om niet met een restschuld te blijven zitten. Veel woningbezitters zien hun woning minder waard worden dan de huidige hypotheekschuld. Er wordt extra afgelost om dit verschil weg te werken.

Spaarrente

Op dit moment is de spaarrente extreem laag. Sparen heeft weinig tot geen zin meer. Het is dus financieel voor veel mensen gunstiger om af te lossen dan om te sparen.

Ondanks de hypotheekrenteaftrek is het al snel voordeliger om extra af te lossen op je hypotheek in plaats van te sparen.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!