geld lenen kost geld

Geld lenen als jongere: Kan dat?

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 30 december!
Deze informatie delen met anderen

Kan je als jongere geld lenen? Daarover informeren we jou op deze pagina. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je wat geld wilt lenen. Studenten lenen bijvoorbeeld geld om een studie te bekostigen. Weer andere jongeren lenen geld voor een telefoon of voor rijlessen.

Kan je geld lenen als jongere?

Een lening afsluiten bij een bank is niet mogelijk als je onder de 18 jaar oud bent. Want in dat geval heb je toch echt van je ouders toestemming nodig. Zij moeten dan garant staan. Toch weten jongeren als geen ander hoe ze wel geld kunnen lenen. Zo blijkt dat meer dan 40% van de jongeren tot 21 jaar wel eens geld leent. Dat schrijft het Nibud op haar website. Ze kloppen voor een kleine lening bijvoorbeeld aan bij familieleden of vrienden. Hieronder beschrijven we een aantal manieren waarop jongeren geld kunnen lenen.

Lenen van bekenden door 15- en 16-jarigen</

Voor het onderzoek van Nibud werden er vijftien- en zestienjarigen ondervraagd. Bijna de helft van hen gaf aan dat ze wel eens geld hadden geleend. 75% van hen sloot een kleine lening af bij vrienden. De jongeren die aan het onderzoek deelnamen bleken bijna nooit meer dan €100 schuld te hebben. Maar 10% gaf aan meer dan €100 schuld te hebben.

Lening bij de DUO

Studenten kunnen geld lenen bij de Overheid via het vroegere IB-groep: Duo. Dit is één van de goedkoopste manieren van geld lenen. Zo hanteert de Overheid een laag rentetarief en begin je met aflossen zodra de studie is afgerond. Sommige jongeren lenen meer geld dan nodig is en zetten dit op de spaarrekening.

Rood staan bij de bank

Jongeren onder de 21 jaar kunnen niet in het rood staan bij de bank. Ben je echter 21 jaar of ouder? Dan is dat wel mogelijk. Rood staan is een vorm van lenen. Je hebt immers doorlopend de beschikking over extra geld. Eens per 3 maanden moet je wel het saldo weer aanvullen.

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

Jongeren en schulden, dat blijkt nauwelijks samen te gaan. Gelukkig maar. Maar 10% van de jongeren onder de 18 jaar heeft een schuld van €100 of meer. Wel kan je als jongere of student sneller dan je denkt in de problemen komen. Zo zijn ouders sinds kort niet meer verantwoordelijk voor verkeersboetes die hun kinderen ontvangen. En het blijft natuurlijk altijd opletten met de telefoonrekening. Het Nibud raadt ouders aan om open te praten over geldzaken. Het is verstandig om je kinderen zo snel mogelijk kennis te laten maken met sparen en betalen. Informeer eens bij de bank of het mogelijk is een rekening te openen op naam van het kind. 

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina