geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Gevaar van Variabele Hypotheekrente

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Als je een hypotheek gaat afsluiten en je verwacht dat de rente gaat dalen op korte termijn, kun je het beste kiezen voor een variabele rente. Er zijn echter wel een aantal valkuilen.

Bij het afsluiten van een hypotheek spreek je met de geldverstrekker condities af waaronder zij je het geld lenen. Hier moet je de juiste beslissing nemen. Je verbindt jezelf namelijk voor een erg lange periode aan de geldverstrekker op basis van deze condities (tot 30 jaar).

Het is belangrijk dat je de hypotheekvorm krijgt die het beste bij je persoonlijke situatie past.

Rentevast periode

Naast de hypotheekvorm, levensverzekeringen etc. spreek je ook de looptijd af gedurende welke de hypotheekrente vast staat. De rentevastperiode varieert van een maand tot maximaal dertig jaar. Tegenwoordig zijn er diverse variaties bedacht speciaal gericht op de rentevast periode.

Variabele Hypotheekrente

Als je voor een variabele hypotheekrente kiest, wordt de hypotheekrente maandelijks herzien. Als maatstaf wordt hiervoor de euribor rente genomen. Dit is de rente die de banken onderling hanteren om elkaar geld uit te lenen. De variabele rente is normaal gesproken lager dan de rentes voor diverse rentevast periodes. Het gevaar bestaat dat de marktrente oploopt en daarmee ook je hypotheeklasten. Mensen met een variabele hypotheekrente profiteren in periodes met een lage hypotheekrente. Bij een zeer lage rente is de meest logische conclusie dat het weer gaat stijgen op korte termijn. Banken belonen je voor het risico dat je loopt in verband met de stijgende hypotheekrente.

Het Gevaar

Het is gevaarlijk om je maandlasten afhankelijk te maken van de variabele rentestanden, zowel tegen een hoge en lage hypotheekrente. Als de rente op dit moment erg laag is, kun je een zeer lage rentelast krijgen. Na een paar stijgingen kun je alsnog besluiten om een rentevast termijn af te spreken, maar deze standen zullen hoger liggen in vergelijking met de standen bij het afsluiten van de hypotheek. Als de rentestanden hoog zijn is het riskant om te kiezen voor een variabele rente, je weet namelijk niet hoe de rente-ontwikkeling zich voortzet. Een verdere stijging is niet uit te sluiten.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!