geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Het effect van Prinsjesdag 2015 op jouw portemonnee

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Ieder jaar worden op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, weer de plannen van het kabinet voor het volgende jaar gekend gemaakt. Welke gevolgen dat voor jouw portemonnee in 2016 heeft lees je hieronder.

Inkomen

 • Verlichting van de lasten van werkenden, verhoging van de arbeidskorting, werkenden betalen minder belasting over hun verdiende loon.
 • Afbouwing van de algemene heffingskorting (de korting op belastingen en premies die elke werknemers betaalt) voor hogere inkomens.
 • Eenmalig hogere ouderenkorting voor AOW’ers. Deze van inkomen afhankelijke ouderenkorting zijn nu nog € 1.042,00 en € 162,00. Deze wordt verhoogt met ruim € 140,00. Dat betekent dat AOW’ers  minder inkomstenbelasting gaan betalen.
 • Verlaging van de tarieven in de 2e en 3e belastingschijf met 1,85 procent. Het toptarief gaat pas gelden bij een hoger inkomen, namelijk bij een bruto jaarsalaris van meer dan ruim € 66.000.

 

Ouders

 • Verhoging van de kinderopvangtoeslag. Hierdoor betalen werkende ouders per maand ongeveer 5 procent minder aan kinderopvang.
 • Verhoging van het kindgebonden budget voor ouders met een laag inkomen. Het budget gaat omhoog voor het 3e en elk volgend kind. In 2016 geldt een eenmalige verhoging voor een 2e
 • Langer ouderschapsverlof voor kersverse vaders. Vanaf volgend jaar krijgen ze 5 dagen ouderschapsverlof in plaats van 2 dagen.
 • Verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor ouders met kinderen tot 12 jaar.

 

Vermogen

 • De belasting voor consumenten met vermogen gaan in bepaalde gevallen omlaag, maar in andere gevallen juist omhoog. Op dit moment rekent de Belastingdienst 30 procent belasting over een fictief rendement van 4 procent bij een vermogen van hoger dan € 21.330,00 en lager dan € 100.000,00.
  Dit fictieve rendement waarmee de Belastingdienst rekent wordt verlaagd van 4 naar 2,9 procent, terwijl er pas bij een vermogen van meer dan € 25.000,00 belasting moet worden betaald. Bij een vermogen van meer dan € 100.000,00 rekent de Belastingdienst volgend jaar met een fictief rendement van 4,7 procent en bij meer dan 1 miljoen euro een fictief rendement van 5,5 procent. Jaarlijks kunnen deze tarieven weer worden bijgesteld.
 • Structurele uitbreiding van de regeling voor belastingvrije schenkingen vanaf 2017. Dat betekent dat vanaf 2017 iedereen een belastingvrije schenking voor een eigen woning kan doen van € 100.000,00.

 

Zorg

 • Verhoging van het eigen risico van € 375,00 naar € 385,00. Dat betekent dat verzekerden meer zelf moeten betalen bij zorg uit het basispakket.
 • Stijging van de gemiddelde premie voor de zorgverzekering van € 7,00, althans dat is de verwachting van het kabinet. Hoeveel dat straks daadwerkelijk zal zijn hangt af van de zorgverzekeraars.
 • Stijging van de maximale zorgtoeslag met € 6,00 per maand.

 

Koopkracht

 • De verwachting is dat de koopkracht van 80 procent van alle Nederlanders er volgend jaar op vooruit zal gaan. Voor 5 procent van de Nederlanders zal de koopkracht er naar verwachting 2 procent op achteruit gaan.

 

In de praktijk

In de praktijk betekent het dat mensen met een baan er gemiddeld zo’2,6 procent op vooruit gaan. Alleenstaanden met een minimumloon zullen er gemiddeld zo’n 5,3 procent op vooruit gaan, terwijl AOW’ers en mensen met een uitkering slechts een heel klein beetje op vooruit gaan of in sommige gevallen er zelfs een beetje op achteruit zullen gaan.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!