geld lenen kost geld

Hoe zit het met onterechte BKR-registraties?

Bereken de lening die bij jouw past
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!
geld lenen vandaag maandag 13 juni!
Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Heeft u een BKR-registratie ontvangen, in het verleden of onlangs, en zit u met uw handen in het haar omdat het daarom lastig is om nog een lening aan te vragen? Wilt u weten hoe het zit met het ongedaan maken van een onterecht BKR codering? Lees dan snel hieronder verder. Zo komt u er direct achter hoe het zit met onterecht verstrekte registraties en of u dat ongedaan kan maken.

Onterechte BKR-registratie ongedaan maken mogelijk?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: Het is niet zomaar mogelijk om een onterechte registratie te laten verwijderen. De kans schatten we op 98% dat de codering namelijk terecht is gegeven. Het komt weinig voor dat dit ongedaan wordt gemaakt. Toch kan een kredietverstrekker natuurlijk ook een fout maken. Is de codering in jouw beleving onterecht? Dan dien je een bezwaar in bij de BKR en om precies te zijn bij hun geschillencommissie. Deze commissie komt eens in de zoveel tijd bijeen en de jury is onafhankelijk. Zij doen een uitspraak en deze is tevens bindend. Dat wil zeggen: Je kunt niet bij de geschillencommissie in hoger beroep gaan. Wel kan je bezwaar maken en wel bij de rechter.

[lening-banner]

Werkwijze BKR in twijfel getrokken

Een tijdje geleden heeft de Tweede Kamer vragen gesteld over de werkwijze van de BKR met betrekking tot de onterechte coderingen (het verwijderen daarvan). Toenmalig minister Dijsselbloem heeft zich over die zaak gebogen. Het BKR is echter nog altijd van mening dat zij het laatste woord moeten hebben aangaande het verwijderen van registraties. Minister Dijsselbloem gaf toentertijd aan dat hij een wijziging wil in het beleid voor wat betreft de onterecht verstrekte coderingen. Tevens wil hij dat consumenten gratis hun gegevens kunnen opvragen die bekend zijn bij deze instantie. Tot op heden zijn er nog geen wetswijzigingen doorgevoerd.

Het verschil tussen positieve en negatieve registraties

Wat is eigenlijk het verschil tussen een z.g. positieve en negatieve registratie? Dat zit zo: Iedereen die een lening afsluit wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) te Tiel. Dit wordt ook wel een positieve BKR-registratie genoemd. Wilt u een extra lening afsluiten of een product kopen op afbetaling, dan worden uw gegevens bekeken die bij het BKR bekend zijn. Naar aanleiding daarvan wordt bepaald of geld lenen in uw situatie mogelijk is. Het BKR is in het leven geroepen om overkreditering bij consumenten te voorkomen.

Negatieve registratie

Ontstaat er echter een betalingsachterstand, dan wordt dit door de betreffende bank of kredietverstrekker ook doorgegeven aan het BKR. U ontvangt dan een negatieve BKR-registratie in de vorm van een A-codering. De ‘A’ staat in dit geval voor ‘achterstand’. Werk de achterstand z.s.m. weg. De codering blijft nog 5 jaar staan en verdwijnt dan automatisch. Gedurende deze periode is het lastig om nog een lening af te sluiten.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!