geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Huizenkopers niet lang meer van lage hypotheekrente profiteren

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De verwachting is dat de ECB in de komende maand begint met de afbouw van het opkoopprogramma van staatsleningen. De lage hypotheekrente is mede door de ECB tot stand gekomen. Zo heeft de Europese Centrale bank o.m. de marktrente tijdens de financiële crisis naar nul gebracht. Ook heeft de bank vele dure staatsleningen opgekocht. Mede daardoor zijn de hypotheekrentes in de laatste jaren gigantisch gedaald. Volgens experts is het einde van de lage hypotheekrente in Nederland bereikt en zal de rente in 2017 begin 2018 gaan stijgen. De Amerikaanse koepel van banken, de Fed, is al gestart met de afbouw van hun bankbalans.

Hogere rente op de kapitaalmarkt is het gevolg

Als de ECB daadwerkelijk het opkoopprogramma gaat afbouwen, dan zal de rente op de kapitaalmarkt wel moeten gaan stijgen. En op die rente is weer de hypotheekrente gebaseerd. 1 en 1 = 2. Een stijging van de hypotheekrente is dan onvermijdelijk. Ook dat zal weer gevolgen hebben voor de Nederlandse woningmarkt. Daarover leest u hieronder meer.

Een hogere hypotheekrente leidt tot minder vraag naar woningen

De hogere rente op hypotheken zal niet direct veel gevolgen hebben voor de woningmarkt. Wel is het natuurlijk zo dat een hogere rente leidt tot hogere maandlasten. Met name starters kunnen dan minder geld lenen voor een woning. Op termijn zal de vraag naar koopwoningen voor starters afnemen. Dat werkt vroeg of laat door in de woningprijzen. De kans bestaat dat de prijzen van woningen in gebieden die kwetsbaar zijn kunnen gaan dalen. Dat kan zich uitbreiden naar de rest van Nederland.

Minder leencapaciteit door een hogere hypotheekrente zal dan wel leiden tot lagere of stabiele woningprijzen, maar snel zal dat niet gaan, aldus financieel makelaar Harrie-Jan van Nunen. Hij merkt op dat er nog steeds veel schaarste is op de woningmarkt. En dat vertraagt het effect aanzienlijk. In steden en omliggende gemeenten waar veel vraag is naar woningen, zullen de prijzen blijven doorstijgen.

Stijging hypotheekrente 2017 en 2018 heeft geen invloed voor woningbezitters

De eventuele stijging van de rente op hypotheken zal weinig invloed voor woningbezitters hebben. Zij hebben immers meestal de rente vastgelegd voor een langere periode. Voor degenen van wie de rentevaste periode afloopt of bijna afloopt is de stijging van de rente natuurlijk wel nadelig.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!