geld lenen kost geld

Hypotheek afsluiten over de grens in Duitsland

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 30 december!
Deze informatie delen met anderen

Kunt u geld lenen over de grens in Duitsland? En zo ja, is dat voordeliger dan in Nederland? Om maar direct met de deur in huis te vallen: Ja. Nederlanders kunnen een lening afsluiten bij een Duitse bank of kredietverstrekker maar dan alleen als u in Duitsland woonachtig bent of in Duitsland werkt. Het is echter lang niet altijd goedkoper dan in Nederland. Toch kan het voor sommige mensen een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld voor consumenten met een BKR-registratie. Want banken in Duitsland kunnen niet uw BKR-historie inzien.

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

In Duitsland een minder hoog hypotheekbedrag dan in Nederland

Lenen voor een woning in Duitsland doet u niet perse omdat u daar een hogere hypotheek kan afsluiten. Bij onze oosterburen is het namelijk mogelijk om -in tegenstelling tot in Nederland- tot maximaal tachtig procent van de woningwaarde te lenen. De overige twintig procent dient u zelf bij te leggen.

Voor en na de aankoop van een woning

Woont u in Duitsland of bent u van plan om op termijn naar dit land te verkassen, en wilt u weten hoe de aankoop van een huis daar geregeld wordt? Nu is het zo dat het aankopen van een woning, de financiering en bijkomende zaken weinig verschilt met de procedures in Nederland. Zo heeft de notaris ook in Duitsland een belangrijke controlerende functie. Hij/zij is onpartijdig en let er bij beide partijen op of alles volgens de Duitse regelgeving verloopt. U laat hem een notariële akte opstellen. U ondertekent als koper 2 koopovereenkomsten. Dat zijn achtereenvolgens de ‘Auflassung’ en het ‘Kaufvertrag’. Beide partijen (koper en verkoper) ondertekenen beide overeenkomsten. De woning is pas officieel aangekocht indien deze wordt ingeschreven in het ‘Grundbuch’. Dat is het kadaster zoals we die in Nederland ook kennen. Bij het afsluiten van een Duitse hypotheek maakt u deze kosten:

Kosten hypotheek in Duitsland:

Registreren van de woning in de Grundbuch;
De notariskosten;
De makelaarskosten (+/- 6% van de aankoopwaarde);
Belasting (overdrachtsbelasting).

Rente

En tel daarbij natuurlijk de kosten van de hypotheek er nog bij op. De rente in oktober 2018 bedraagt momenteel tussen de 1,5% – 2%.

Vul een bedrag in
Bespaar € 775 per jaar!

Duitse woning financieren en overdrachtsbelasting: Hoe zit dat?

De Duitse fiscus heft +/- 3% van de overdrachtsbelasting… De belasting wordt geïnd over zowel de woning als over de grond (het perceel). Het is belangrijk om deze belasting direct na aankoop van de woning te betalen. De notaris kan dan pas de woning officieel inschrijven bij het kadaster.

Oké. Een Duitse hypotheek is misschien wel niet goedkoper dan een Nederlandse hypotheek. Als u in Duitsland woont profiteert u echter wel meteen van de lagere fiscale heffingen voor huizenbezitters! Daarnaast is de gemiddelde woningprijs lager dan in Nederland, dat geldt ook voor de grond.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!