geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Informatie over geld lenen en boetevrij aflossen in 2017

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geld lenen én boetevrij kunnen aflossen, dat is belangrijker dan u denkt. Bij het afsluiten van een lening vergeten nogal veel consumenten om daar voldoende aandacht aan te schenken. Zij vergelijken leningen op basis van de rente, maar ze vergeten de voorwaarden van verschillende aanbieders nauwkeurig te onderzoeken. U kunt dan wel de goedkoopste lening hebben gevonden… maar als u op een later moment het krediet versneld wilt aflossen en u erachter komt dat u een boeterente moet betalen, dan blijkt goedkoop andermaal duurkoop te zijn. En bij goedkope leningen geldt inderdaad meestal dat u eraan vastzit. U kunt deze vaak niet boetevrij aflossen.

Daarom: Belangrijk is het om te weten welke voorwaarden er bij een lening horen. Wat zijn de bijbehorende kosten die u maakt als u tussentijds extra wilt aflossen? Wat zijn de mogelijkheden?

Grote verschillen in te betalen kosten bij vervroegd aflossen

Er zijn grote verschillen in de kosten bij extra aflossen of vervroegd aflossen. Zo hoeft u bij een persoonlijke lening tegenwoordig geen extra kosten meer te betalen als u versneld aflost. Bij een doorlopend krediet mag u sowieso altijd gratis aflossen wanneer en hoeveel u maar wilt. Een hypotheek is echter nooit boetevrij af te lossen. U betaalt dan een boeterente aan de bank indien u dat toch doet. Zij lopen nl. rente mis als klanten vervroegd aflossen. Dat verlies van de bank moet u compenseren met een boeterente.

Hoe wordt de hoogte van de boeterente bepaald?

Voordat u een lening afsluit is het belangrijk dat u nagaat welke kosten de bank of kredietvertrekker rekent indien u een lening of hypotheek versneld aflost. Maar hoe wordt de hoogte van de boeterente bepaald? Dat is niet zo 1-2-3 te bepalen. De hoogte is namelijk afhankelijk van meerdere factoren en kan zelfs per individu verschillen. Zo kan de hypotheekvorm, het openstaande hypotheekbedrag en de rente waarvoor u een lening hebt afgesloten de hoogte van de boete bepalen.

AFM heeft richtlijnen opgesteld

Het AFM heeft echter sinds 2017 duidelijkheid aangebracht. Ze hebben richtlijnen opgesteld waaraan kredietverstrekkers en banken zich moeten houden. De berekening van de boetes moet nu te controleren zijn. Toch zijn banken nog niet verplicht om een gespecificeerde berekening te overleggen aan de klant. Dat heeft het Kifid besloten.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!