geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Is de rente van een lening aftrekbaar?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Soms is de rente die je over een geldlening betaalt aftrekbaar van de belasting en wel in box 1. Het voordeel is dat je dan minder inkomstenbelasting betaalt, aangezien je de rente die je hebt betaald van het belastbaar inkomen aftrekt. Dit is echter per situatie verschillend en je zult dan ook moeten voldoen aan enkele voorwaarden. Welke voorwaarden dit zijn bespreken we op deze pagina.

Voorwaarden rente aftrekbaar van de belasting

Wanneer is de rente op een lening aftrekbaar? Je kan de rente aftrekken van je inkomstenbelasting indien het doel van de lening (het bestedingsdoel) je woning is. Dit moet altijd jouw eigen woning zijn waar je ook zelf in woont. Het is dus belangrijk om te onthouden dat de rente aftrekbaar is indien het leendoel geschikt is en niet de leenvorm. Sluit je bijvoorbeeld een woonhuiskrediet af, dan is deze rente aftrekbaar van de belasting. Hoe je vervolgens dit krediet uitgeeft aan je woning maakt niet of weinig uit. Je mag het krediet, lening of een hypotheek inzetten om je woning te verbouwen maar ook om een woning aan te kopen of om je bestaande woningschuld (deels) af te lossen. De rente is vervolgens dertig jaar aftrekbaar, indien je aan de voorwaarden voldoet. Er gelden echter aanvullende voorwaarden voor kredieten en leningen die zijn afgesloten in het jaar 2013 of daarna. Dit soort leningen dien je namelijk lineair of annuïtair af te lossen. Alleen dan mag je gebruik maken van de renteaftrek en anders niet. Daarbij komen we meteen bij de vraag wanneer de rente van een lening niet aftrekbaar is.

Wanneer is rente van een lening niet aftrekbaar?

Het moge inmiddels al wel duidelijk zijn dat de rente niet aftrekbaar is indien je niet voldoet aan de voorwaarde van het bestedingsdoel. In dat geval is de rente niet aftrekbaar van de belasting in box 1. Een lening mag je niet gebruiken om meubels mee te financieren of om apparatuur mee aan te schaffen.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!