geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Kan de bank je verplichten extra af te lossen?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De grootste risicogroep voor de bank

Jonge mensen met een tophypotheek vormen de grootste risicogroep voor hypotheekverstrekkers. Dit zijn de mensen die 100% (en soms meer) van de waarde van de woning hebben geleend. Je valt hier ook onder als je bijvoorbeeld na de aankoop van je woning besluit een grote verbouwing aan te brengen, en hiervoor bij moet lenen. Je woning kan inmiddels in waarde gedaald zijn en dan zit je hypotheek al snel boven de waarde van je woning (je onderpand).

Kan de bank je daadwerkelijk verplichten om extra af te lossen?

Om hier een kort en bondig antwoord op te geven: Ja, dat kunnen ze! Dit staat in bijna alle hypotheekvoorwaarden (de kleine lettertjes). Als je hypotheek veel hoger is dan je onderpand (de waarde van je woning) kan de bank je verplichten om extra af te lossen. Dit kan een eenmalig bedrag zijn of een vast maandelijks bedrag dat je extra af moet lossen.

Wat is aan te raden?

Als je een tophypotheek hebt is er in eerste instantie geen reden tot paniek. Als je de normale maandlasten gewoon kunt betalen is er niks aan de hand. Het kan pas een probleem gaan worden als je de woning wilt verkopen. Voor hetzelfde geld herstellen de huizenprijzen zich in de komende 3 jaar. Dus als je niet verkoopt, zit je (voorlopig) goed.

Als je wel verkoopplannen hebt en je hebt een tophypotheek, dan is het aan te raden om een gesprek met je hypotheekadviseur aan te vragen. Je krijgt immers minder voor je woning waardoor je de hypotheek niet volledig kan aflossen. Op deze manier blijf je met een restschuld over. Onderneem optijd actie en bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!