geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Meer lenen als oplossing voor woningproblematiek starters?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Voor starters is het steeds moeilijker om aan een betaalbare woning te komen. Er is meer vraag naar starterswoningen dan aanbod. Volgens het Nibud worden veel starters min of meer gedwongen om te kopen in plaats van te huren, omdat er in hun prijsklasse simpelweg weinig huurwoningen te vinden zijn. De één- en tweeverdieners die noodgedwongen moeten kopen, zorgen juist voor de krapte op de woningmarkt en drijven dus de prijzen op. Een verruiming van de leennormen vergroot juist dit probleem, aldus het Nibud. Zo kiezen straks nog meer starters voor kopen in plaats van huren.

Verruiming leennormen geen optie

Wat het Nibud betreft is een verruiming van de leennormen voor starters geen goede optie. Daarmee zullen starterswoningen niet perse meer betaalbaar worden. Het instituut brengt dat aankomende woensdag in, tijdens het gesprek bij de algemene commissie voor ‘Wonen & Rijksdienst’. Het Nibud komt met een beter plan. Zo is het instituut er wél een voorstander van om een gedeelte van de woningen op de markt voor starters exclusiever te maken. Op dit moment kunnen tweeverdieners met een gezamenlijk minimum inkomen tot 175.000 euro lenen. Dat is voldoende voor een goede starterswoning.

De meeste ‘starters’ huren nog en blijven dat graag doen

Het blijkt dat (volgens het Nibud) veel starters een sterke voorkeur voor huren hebben maar dat ze min of meer gedwongen worden om te kopen, omdat er te weinig betaalbare huurwoningen voorradig zijn. Maar omdat er ook veel vraag is naar woningen voor starters (mede door een tekort aan huurwoningen), stijgen ook die prijzen weer. Er is meer vraag naar goedkope koopwoningen dan aanbod. Daarbij zijn er in Nederland -meer dan in andere landen- veel jongeren die kopen. Een verruiming van de leennormen is volgens het Nibud betreft echt niet de beste optie om koopwoningen meer onder handbereik van de starters te brengen. Zelfs de lagere inkomens (tot 35.000 euro) die aan huur max. 710 euro per maand betalen, die houden nog geld over. Ze kunnen met dat geld prima zelf een hypotheek aanvullen.

Meer aanbod van huurwoningen

Wat is dan wel de oplossing volgens het Nibud? Dat is met name het huurprobleem aanpakken. Er moeten veel meer betaalbare huurwoningen voor starters komen. Starters zijn dan niet meer verplicht om te kopen maar kunnen eerst een paar jaren gaan huren. Omdat er minder vraag zal zijn naar koopwoningen voor starters, zullen die prijzen ook niet meer exorbitant gaan stijgen, wat weer voordelen biedt voor starters die juist wél graag willen kopen. Conclusie: Meer huurwoningen voor starters brengt het evenwicht op de woningmarkt weer terug.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!