geld lenen kost geld

Minder maatregelen in Amsterdam nodig om lagere inkomens aan een woning te helpen

Bereken de lening die bij jouw past
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!
geld lenen vandaag maandag 13 juni!
Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Het is, volgens de Rekenkamer, broodnodig om zo snel mogelijk maatregelen te nemen die wat minder gangbaar zijn zodat ook de lagere en de middeninkomens aan een betaalbare woning kunnen komen in Amsterdam.

Gemeente Amsterdam moet leningen verstrekken

Het zijn de lage- en middeninkomens in de gemeente Amsterdam die nog nauwelijks een fatsoenlijke hypotheek voor een woning kunnen afsluiten. Daarom is de Rekenkamer van mening dat Amsterdam deze inwoners wel een handje mag helpen. Dat kan bijvoorbeeld door een goedkope lening te verstrekken. Zo merkt de Rekenkamer o.m. op dat Amsterdam dan wel iets doet aan de problemen, maar dat er verdergaande maatregelen nodig zijn om de problemen voor eens en altijd op te lossen. Dat zegt Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer. Als de lagere- en middeninkomens een lening van de gemeente kunnen afsluiten, dan helpt dat de woningmarkt in evenwicht te brengen.

Geschikte woning vinden voor meer doelgroepen lastig

Overigens is het niet alleen voor de lage- en middeninkomens bijzonder moeilijk om een goede koopwoning te vinden. Want de Rekenkamer schrijft in haar rapport dat ook grotere gezinnen, alleenstaanden (35 jaar en ouder) en eenoudergezinnen moeite hebben met het vinden van een woning die voldoet aan hun eisen. Dus de problemen in Amsterdam zijn groter dan dat. Een groot gezin moet vaak uitwijken naar een te kleine woning, terwijl voor een alleenstaande of een eenoudergezin veel woningen simpelweg niet te betalen zijn. U moet weten dat in de gemeente Amsterdam een groot aantal van de woningen (40%) een woningoppervlakte van 60 vierkante meter heeft. En dat terwijl 80% van de inwoners van Amsterdam op zoek is naar een huis met deze oppervlakte. Het woningaanbod is zeer verschraalt en daarbij zijn veel woningen ook nog eens onbetaalbaar. Een gemiddeld koophuis is ongeveer 50% in waarde gestegen in een paar jaren tijd.

Nieuwe woningen in aantocht

De gemeente neemt veel nieuwe huizen in aanbouw. Dat zal de druk misschien iets verlichten maar volgens de Rekenkamer is dat niet voldoende. Amsterdam moet zich meer met de alsmaar stijgende huurprijzen gaan bemoeien. Daarnaast zou het, volgens de Rekenkamer, leningen moeten verstrekken aan mensen die onvoldoende geld kunnen lenen voor een koopwoning maar voor wie ook huren onbetaalbaar is geworden. Het grootste probleem vormen de huishoudens die niet in aanmerking komen voor sociale huur (omdat ze net teveel verdienen) maar ook niet een woning kunnen kopen, omdat de huizenprijzen teveel zijn gestegen. Als deze doelgroep hun maximale hypotheekbedrag kunnen aanvullen met een gemeentelijke lening, dan bevordert dat ook de doorstroming op de woningmarkt.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!