geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Minder geld lenen voor woning in 2018

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Zoals u wellicht al wel weet, gaat er op het gebied van hypotheken in 2018 het een en ander flink op de schop. De veranderingen op hypotheekgebied hebben voor u mogelijk consequenties, als u voor het eerst een eigen woning koopt of verhuisd en een nieuwe hypotheek afsluit. We vertellen u op deze pagina in het kort wat de grootste veranderingen zijn.

De maximale hypotheek gaat omlaag van 101 naar 100 procent

Kon u in 2017 nog 1 procent extra lenen voor een woning, in 2018 is de maximale hypotheek die u kunt afsluiten voor een huis gedaald naar 100 procent van de woningwaarde. Het komt erop neer dat u geld moet sparen voordat u een woning kan kopen. Zo moet u de overdrachtsbelasting zelf financieren en alle bijkomende kosten. Goed nieuws voor partners die beiden werken: Het tweede inkomen (dat is het laagste inkomen) telt vanaf 2018 voor 70 procent mee bij de aanvraag van een hypotheek. Dat was vorig jaar nog maar 60 procent. Met 2 inkomens kunt u dus meer geld lenen en dus gemakkelijker een woning vinden die bij u past!

Ook de NHG-grens wordt aangepast

Wat veel mensen nog niet weten is dat de NHG-grens in 2018 is aangepast. Die grens wordt altijd gekoppeld aan de gemiddelde woningprijs. ‘NHG’ staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Een hypotheek met NHG geeft extra zekerheid aan de geldverstrekker dat de lening in de toekomst zal worden afgelost. Het NHG springt bij zodra u problemen krijgt met het aflossen van een hypotheek door bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte, arbeidsongeschiktheid, een echtscheiding of gewoon door dalende inkomsten. In 2018 kan u een NHG-hypotheek afsluiten voor een woning met een koopsom tot 265.000 euro. In 2017 was dat nog maar 245.000 euro.

Tevens is het maximumtarief voor hypotheekrenteaftrek verlaagt naar 49,5 procent

Ook het maximumtarief voor de hypotheekrente wordt naar beneden toe bijgesteld. Per 1-1-2018 is het maximale tarief waartegen uw hypotheekrente aftrekbaar is 49,5 procent. Dat was in 2017 nog 50 procent. De beperking geldt voor alle woningkosten die aftrekbaar zijn. Dus naast de hypotheekrente ook voor de rente op restschulden, advieskosten die u betaalt bij het afsluiten van een hypotheeklening, aftrekbare erfpachtcanons et cetera.

Geen consequenties lage- en middeninkomens

Overigens merken alleen de mensen met hogere inkomens hier iets van. Voor de lage- en middeninkomens heeft de verlaging van het maximumtarief voor hypotheekrenteaftrek geen consequenties. De hogere inkomens worden trouwens ook gecompenseerd.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!