geld lenen kost geld

Over ons

Geopend

Minder lenen vanaf 15 juli vanwege strengere leennormen

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 12 augustus!
Deze informatie delen met anderen

14 juli 2022

Hoe bepalen kredietverstrekkers eigenlijk hoeveel u kunt lenen? zij bereken deze met behulp van de zogenaamde VFN loan-to-value-normen. Deze zijn niet vast, maar worden jaarlijks aangepast, aangezien de financiële situatie van huishoudens van jaar tot jaar verschilt. De leennormen zijn dit jaar strenger geworden. Dat betekent dat u minder kunt lenen. Wat denk je hiervan?

Als u geld leent, moet het maandbedrag aan rente en aflossing passen binnen uw budget, anders kunt u in financiële problemen komen. Om overkreditering te voorkomen heeft de Vereniging van Financieringsmaatschappijen Nederland (VFN) in samenwerking met het NIBUD leennormen ontwikkeld. Uitgangspunt: Naast de kosten van levensonderhoud moet er voldoende overblijven om de lening terug te betalen. We kijken daarom naar uitgaven die bij uw persoonlijke situatie horen. Of je nu alleenstaand bent of een partner hebt en of er kinderen zijn. Maar ook of u een huurwoning of een woning bezit en hoeveel u uitgeeft aan huisvesting, kinderopvang, de auto en eventuele alimentatie.

hoeveel kun je lenen?

Nu zijn de gezinsuitgaven het afgelopen jaar met gemiddeld zo’n 10% gestegen als gevolg van de hoge inflatie. Hierdoor blijft er minder geld over voor de kosten van een lening. Per 15 juli zijn de leennormen aangepast. Daardoor is de leencapaciteit voor bijna iedereen afgenomen, aldus vergelijkingssite Geld.nl. Maar vooral gezinnen voelen het verschil. Een echtpaar met een netto-inkomen van  4.000 per maand en een hypotheek van  1.100 per maand leent  12.350 minder als ze kinderen en een auto hebben. Als dit koppel geen auto en geen kinderen heeft, is het maximale leenbedrag 7.600 euro lager.

Geld lenen kan nog steeds

Wat betekenen de nieuwe leennormen voor u? Als je al een persoonlijke lening hebt, verandert het leenbedrag, je maandbedrag of de looptijd niet. Maar wilt u deze lening verhogen? Dan zijn je opties kleiner dan voor 15 juli. Sta je op het punt een lening aan te gaan? De kans is groot dat het maximale leenbedrag waar u recht op heeft lager is dan voorheen. Maar bedenk dat je voor veel uitgaven niet het maximale leenbedrag nodig hebt. Heeft u een iets lager bedrag nodig, bijvoorbeeld voor een gebruikte auto of een paar zonnepanelen, dan kan dat nog steeds als u voldoende inkomen heeft. De kosten van deze lening zijn iets hoger dan een paar maanden geleden door een hogere rente. Maar lenen kan nog steeds en de rente is nog relatief laag.

Vraag een offerte aan bij Lening.com

Benieuwd naar jouw leenmogelijkheden gezien de nieuwe leennormen? We zoeken het graag voor je uit. U ontvangt binnen 24 uur een offerte wanneer u een offerte aanvraagt ​​bij Lening.com. Wij hebben een brede kijk op leningen doordat wij met veel verschillende aanbieders te maken hebben. Ook is er een lening met goede voorwaarden en een lage rente voor jou. Een gratis adviesgesprek is standaard voordat je de lening aangaat. Ga je akkoord? Dan sluiten wij de lening ook gratis voor u af. Vaak staat het geld binnen 2 dagen op je rekening.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!