geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Nieuwe hypotheeknormen 2018

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

De nieuwe hypotheeknormen voor 2018 zijn bekend. Wilt u uw hypotheek binnenkort oversluiten of bent u als starter op zoek naar een eigen woning? Dan zijn deze normen voor u van belang. Op deze pagina gaan we in het kort in op de belangrijkste wijzigingen. Leest u mee?

Hoeveel lenen in 2018?

De nieuwe hypotheeknormen bepalen in 2018 voor een belangrijk deel de maximale hypotheek voor veel mensen. Overigens zijn de hypotheeknormen niet alleen belangrijk voor mensen die voor het eerst een woning gaan kopen. Want ook huizenbezitters die hun hypotheek willen laten oversluiten moeten rekening houden met een aantal belangrijke wijzigingen. De vraag voor u is: Hoeveel kan u straks nog lenen voor een woning?

Hypotheeknormen: Koopkrachtontwikkeling en woningwaarde

Elk jaar wijzigt de Nederlandse overheid de leennormen bij hypotheken. Dit jaar zijn de normen op een aantal belangrijke punten gewijzigd. Zo gaat de maximale hypotheek van 101% (2017) naar 100% (2018). Dit betekent concreet dat u voor een nieuwe hypotheek alleen nog de waarde van de woning kan lenen. Voor de mensen die een woning gaan kopen, betekent dit dat ze aanzienlijk veel extra kosten uit eigen zak moeten betalen. Daarover straks meer. Een andere belangrijke wijziging is de berekening voor de koopkrachtontwikkeling in 2018. Mede aan de hand daarvan bepaald de bank, op basis van uw inkomen, de maximale hypotheek.

Minder lenen voor een woning is de nieuwe norm

Minder geld lenen voor een eigen woning, dat is de nieuwe norm. In 2018 mogen we nog maar 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. En de bijkomende kosten, die moet u zelf betalen. Voorheen mochten deze kosten bij de hypotheek opgeteld worden. Dat is verleden tijd. U moet rekening houden met extra kosten van 6% van de woningwaarde. Voor een woning van 2 ton komt u dus zo op €10.000 kosten koper. De kosten koper bestaan uit:

  • De taxatiekosten;
  • De notariskosten;
  • Een deel overdrachtsbelasting;
  • En de kosten van de hypotheek (afsluitkosten) en NHG.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!