geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Nog geen Grexit Griekenland

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Griekenland mag zeer waarschijnlijk opnieuw rekenen op financiële steun van Europa. Met dit steunpakket zullen de Grieken waarschijnlijk een bedrag van meer dan 80 miljard euro ontvangen. Een groot gedeelte daarvan komt uit de pot van ESM, het Europese noodfonds. Goed nieuws voor alle Eurolanden is dat zij zelf geen geld hoeven te storten in dit noodfonds en dus indirect aan Griekenland. Het noodfonds is tijdens de bankencrisis in 2008 in het leven geroepen en meerdere Europese landen hebben van daaruit steun ontvangen. Het fonds wordt door 19 Europese landen indien nodig gevuld tot 700 miljard euro. Op dit moment is daarvan zo’n 80 miljard euro in werkelijkheid gestort.

Hoe kredietwaardig is het ESM nu echt?

Natuurlijk kan het ESM niet, met de hulp en garanttelling van alle Europese landen, oneindig geld verstrekken aan noodlijdende EU-landen. Toch is het fonds zeer kredietwaardig. Dit is te danken aan het feit dat veel rijkere EU-landen garant staan. Omdat het fonds tot 700 miljard euro kan worden gevuld, kunnen er tevens zeer goedkope leningen worden afgesloten op de kapitaalmarkt.

Hoeveel leent de Nederlandse overheid uit?

Nederland draagt verhoudingsgewijs veel bij aan het ESM. In totaal heeft Nederland al zo’n 4,5 miljard euro in het noodfonds gestopt. Nu Griekenland hoogstwaarschijnlijk opnieuw mag rekenen op steun van Europa, hoeft Nederland niet opnieuw in de buidel te tasten. Duitsland is de allergrootste geldschieter. Het heeft inmiddels al 190 miljard euro in het fonds gedeponeerd. Naast Griekenland hebben ook landen zoals Spanje en Cyprus geld uit het noodfonds ontvangen. Europa leent niet zomaar geld uit. Daartegenover moeten namelijk bezuinigingen en hervormingen staan.

Wat gebeurt er als Griekenland geen steun meer krijgt?

Mocht Griekenland het niet voor elkaar krijgen om tegemoet te komen aan het nieuwe eisenpakket van Europa, dan ontvangt het land geen nieuwe lening meer. Het gevolg daarvan is dat Griekenland bepaalde leningen niet meer kan afbetalen en tevens geen salarissen en pensioenen voor de ambtenaren meer kan uitbetalen. Niemand weet precies hoeveel geld Griekenland nog achter de hand heeft maar naar alle waarschijnlijkheid kan het vrijwel failliete land dan nog maar enkele weken normaal functioneren. Het grootste probleem voor Griekenland is een bankenrun. Veel Grieken zullen, wanneer er definitief geen nieuwe lening meer wordt verstrekt, proberen om hun spaargeld van de bank te halen. Doordat de centrale bank van Griekenland het tekort niet meer kan aanvullen, zullen deze banken weldra omvallen en kan geen enkele Griek meer geld pinnen, met fatale gevolgen voor iedereen. Maar zo ver is het nu nog niet. Nog niet….

Grieken moet afspraken gewoon nakomen

Indien de Grieken op papier zich aan alle afspraken houden, kunnen ze nog eenmaal rekenen op de steun van het ESM. De Grieken krijgen dan nog eens een verlening van enkele maanden en ontvangen een derde steunpakket. Diverse grotere en rijkere landen in Europa zetten echter hun vraagtekens achter de nieuwe bezuinigingsplannen van de Griekse overheid. Zij zijn van mening dat de Grieken nog teveel ruimten overlaten in het akkoord dat op tafel ligt. Daardoor ligt een Grexit Griekenland nog steeds op de loer en is nog steeds niets zeker.

Update 16 juli:

De VVD geeft aan dat het nog te vroeg is om Nederlandse steun toe te zeggen, gezamenlijk met andere EU-landen, aan Griekenland. De VVD zegt, bij monde van Tweede Kamerlid Mark Harbers, dat ze pas een oordeel geven indien er een (definitief) onderhandelingsakkoord op tafel ligt.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!