geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Rood staan heeft consequenties voor hetgeen u kan lenen

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Wist u dat alleen al de mogelijkheid tot rood staan bij de bank bepaalde consequenties voor u heeft?

Begin dit jaar hebben vele Nederlanders vanwege de mogelijkheid om extra geld op te nemen bij de bank een BKR-registratie ontvangen. Een z.g. ‘positieve registratie’. Op dit moment moeten alle kleine kredieten bij de BKR (Bureau Krediet Registratie) worden aangemeld. Rood staan is een vorm van geld lenen. Dit kan bij de meeste banken in de vorm van een krediet op betaalrekening.

Bureau Krediet Registratie

De Bureau Krediet Registratie houdt in Nederland alle schulden en lopende kredieten bij die zijn afgesloten. Banken, kredietverstrekkers en andere instellingen zoals telefoonbedrijven zijn verplicht om informatie over schulden en kredieten aan de BKR te melden. De BKR wil overkreditering tegengaan, dus consumenten tegen zichzelf in bescherming nemen.

Kleine kredieten vanaf €250 worden nu ook gemeld

Terwijl eerder alleen kleinere kredieten vanaf €500 verplicht moesten worden doorgeven aan de BKR, moet dat nu ook bij kortlopende kredieten vanaf €250.

Positieve of negatieve registratie maakt veel verschil

U wist vast al wel dat een negatieve BKR-registratie nadelige gevolgen kan hebben. Bent u bijvoorbeeld van plan om een hypotheek af te sluiten, dan heeft dit gevolgen voor het te lenen geldbedrag. Maar ook een positieve registratie kan in de toekomst uw maximale leenbedrag bepalen. Sinds eind 2016 krijgen alle mensen die rood staan een positieve BKR-registratie. Ook degenen die alleen al de mogelijkheid hebben bij hun bank om in het rood te staan, die worden geregistreerd. De Bureau Krediet Registratie zal een onderscheid maken tussen mensen die hun krediet netjes aflossen en degenen die dat niet doen. Bij een positieve registratie kan je doorgaans gewoon een hypotheek of lening afsluiten. Wel zal het bedrag dat je rood kunt staan (of hebt opgenomen) mee worden genomen in de uiteindelijke lening calculatie. Met andere woorden: Het geld dat je rood staat kunt u niet gebruiken om uw toekomstige lening af te lossen.

Op meerdere rekeningen rood staan heeft vervelender consequenties

Staat u op meerdere rekeningen in het rood? Of heeft u op meerdere rekeningen de mogelijkheid om rood te staan? Als u in de toekomst plannen heeft om geld te gaan lenen, dan is het verstandig om uw roodstand zo snel mogelijk ongedaan te maken. De nieuwere regels die de BKR heeft opgesteld kunnen anders nadelig voor u zijn. Want ook al maakt u bij beide rekeningen geen gebruik van deze kredietfaciliteit, kredietverstrekkers moeten er toch rekening mee houden dat u mogelijk op beide rekeningen in de toekomst rood gaat staan. Banken nemen dit risico liever niet.

Uw krediet op betaalrekening omzetten naar een klein doorlopend krediet

Wist u dat u tussen de 8% en 14% rente per jaar betaalt over het geldbedrag dat u rood staat? Rood staan is dus ook nog eens een dure aangelegenheid. Daarbij is langdurig in de min staan ook nog eens een probleem. Met name als u niet zomaar uit de rode cijfers kunt komen. Uw schuld wordt eigenlijk alsmaar groter. Vroeg of laat is uw opnamekrediet bereikt. U bent veel goedkoper uit wanneer u uw krediet op betaalrekening omzet naar een klein doorlopend krediet.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!