geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Studenten lenen extra geld om te sparen blijkt uit onderzoek Nibud

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bent u student en valt u onder het nieuwe leenstelsel? Dan is dit bericht belangrijk om te lezen. Zo waarschuwt het Nibud voor de gevaren van extra geld bijlenen als dit niet nodig is.

De helft van de studenten leent extra bij Dienst Uitvoering Onderwijs

Wat blijkt uit het onderzoek dat de Nibud hield onder een aantal studenten? Dat vandaag de dag meer dan de helft van de Nederlandse studenten meer dan nodig leent bij de DUO. Ze lenen extra geld bovenop hun standaard studentenlening voor de toekomst. Zo lenen ze extra om geld te sparen. Met dat geld hopen ze na hun studie hun eerste woning te kunnen financieren of om andere uitgaven te kunnen doen. Overigens levert sparen bij de bank weinig op. Slimme studenten konden voorheen, toen de spaarrentes nog hoog waren, verdienen aan hun DUO-lening.

Geld lenen bij Dienst Uitvoering Onderwijs is goedkoop

Lenen van de overheid is goedkoper dan een lening afsluiten bij een bank. Het is zelfs nog steeds goedkoper om extra te lenen bij de DUO ondanks de historisch lage rente. Niet alleen vragen studenten een extra hoge lening aan, ook blijven ze vaak langer thuis wonen. In 2015 woonden er nog 39% studenten thuis. In 2017 is 56% van de respondenten thuiswonend.

Nieuwe leenstelsel zorgt voor meer schulden

Het nieuwe leenstelsel dat in 2015 is ingegaan, die zorgt voor meer schulden onder studenten. Als u nu studeert, dan valt u onder dit nieuwe stelsel. Maar liefst twee maal zoveel studerenden moet geld lenen bij de DUO omdat de basisbeurs is afgeschaft. 62% van de 1e- en 2ejaars studenten leent geld. Ter vergelijking: Dit was nog maar 30% in 2015… 20% van de ouders draagt voor een gedeelte bij aan de studiekosten van hun kind(eren).

Studieschuld hebben is normaler geworden

Van de ondervraagde studenten met een studielening, vind het merendeel hun schuld geen probleem meer. Nog maar 12% in 2017 vind dat wel een probleem. In 2015 vond men hun financiële situatie vaker een probleem (30%). Ondertussen heeft zo’n 73% van de respondenten een lening lopen bij de DUO of een schuld staan. 25% van deze studenten leent het maximale toegestane geldbedrag. Het Nibud vreest voor de gevolgen daarvan en waarschuwt studenten om niet onnodig geld bij te lenen.

Meer dan de helft van de studenten spaart geld

Geld sparen onder scholieren blijkt belangrijk. Zo spaart 65% van de studenten voor na hun studie. Het geld hopen ze te gebruiken voor de aanschaf van hun eerste woning. Dit spaargeld lenen ze maandelijks van de DUO. Een student spaart gemiddeld zo’n 150 euro p/m.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!