geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Studieschuld voorkomen

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Onder studenten is er een torenhoge studieschuld opgebouwd. De schuld is ruim 8,5 miljard euro en is groeiende. Volgens de Rijksoverheid stijgt de schuld elke seconde met ruim 25 euro. Gemiddeld wordt er bijna 450 euro per maand geleend. Is het daarom misschien verstandig om een studieschuld te voorkomen?

1. Rond je studie op tijd af

Als je begint met studeren, heb je maar liefst tien jaar de tijd om af te studeren. Je kunt zelfs nog een jaar uitstel krijgen, onder bijzondere omstandigheden. Binnen deze tijd moet je zeker je studie afronden, anders moet je je lening en basisbeurs terugbetalen aan de Rijksoverheid.

Door het nieuwe stelsel is het laatste niet meer voor toepassing op studenten die in 2015 beginnen. De basisbeurs wordt afgeschaft.

2. Leen alleen als het echt nodig is

Ruim 45% procent van de studenten leent geld bij DUO. Zoals eerder vermeld is het leenbedrag gemiddeld 450 euro per maand. Door de jaren heen stijgt het bedrag. Aankomende jaren zullen dus hoogst waarschijnlijk de studieschulden alleen nog maar oplopen. Doordat het sociaal leenstelsel is ingevoerd, zullen de leningen ook stijgen. Mocht je een bijbaantje hebben, waarmee je je studie goed kunt betalen: doe dat dan ook. Het is zonde om geld te lenen als het niet echt nodig is.

3. Verdien geld door te lenen bij DUO

Alhoewel je het nodige risico loopt, kun je ook geld verdienen aan een lening bij DUO. De rente op de studieschuld is vaak maar 1% of lager. In 2012 was het rentebedrag bijvoorbeeld 0,6%. Je kunt dit geld wegzetten of beleggen tegen een hoger rendement. Uiteraard moet je nog rekening houden met de inflatie.

4. Je schuld versneld aflossen

Volgens de regels hoef je je studieschuld pas na twee jaar af te lossen. Echter kun je ook gelijk beginnen met aflossen, wanneer je een baan hebt gevonden. Het bedrag dat maandelijks afgelost moet worden, wordt gebaseerd op het inkomen. Mocht je geen geld hebben om je schuld af te lossen, kun je vragen om verlaging van de maandelijkse kosten, betalingsuitstel of zelfs je schuld laten kwijtschelden.

5. Leen niet voor een vakantie of voor de kroeg

Lenen is bedoeld als een investering in je toekomst. Leen daarom ook geen geld als je krap zit en je wilt op vakantie of naar de kroeg. Een studieschuld kan later altijd gevolgen hebben op je hypotheek of je kunt later in de financiële problemen komen doordat je te veel geleend hebt voor onzinnige dingen.

Conclusie studieschuld

Een studieschuld opbouwen hoort soms bij het studeren. Soms is het niet te voorkomen. Maar een studieschuld opbouwen omdat er geen geld is voor de kroeg of voor een vakantie is erg zonde. Een studieschuld kan er later voor zorgen dat je geen hypotheek kan krijgen of je kunt in financiële problemen komen. Leen daarom alleen als het echt nodig is.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!