geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Verlaging NHG 2013

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Verandering NHG in 2013

De nationale hypotheek garantie wordt vooral afgegeven om starters te helpen bij hun eerste woning. Als je door onverhoopte omstandigheden de hypotheeklast niet meer kunt betalen, staat de stichting waarborgfonds eigen woningen garant voor de hypotheekschuld. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan het krijgen van NHG.

De NHG grens

Vanaf 1 juli 2013 wordt de NHG verlaagd naar 290.000 euro. Dit is bijna 10% lager dan de huidige NHG grens van 320.000 euro. Als je na 1 juli dus nog een NHG regeling op je hypotheek wilt krijgen, mag je niet meer lenen dan 290.000 euro.

Hou wel rekening met het feit dat je geen woning van 290.000 euro kunt kopen (doe eerst je huiswerk). Binnen deze grens moeten ook de bijkomende kosten passen. Denk hierbij aan kosten koper, notariskosten, overdrachtsbelasting etc. Deze bijkomende kosten zijn meestal zo’n 5 tot 10% van de aankoopsom.

Geleidelijke verlaging NHG

De NHG wordt al sinds 2010 geleidelijk verlaagd. Op 1 juli 2014 zal de NHG grens wederom verlaagd worden. De NHG grens zal dan uitkomen op 265.000 euro.

Waarom NHG

De belangrijkste reden om een hypotheek met NHG te nemen is de garantie dat de hypotheek wordt afgelost mocht je buiten je schuld om de hypotheek niet meer kunnen betalen. Het waarborgfonds staat garant voor de hypotheekschuld mocht er onverhoopts iets naars gebeuren. De hypotheekverstrekker zal in de meeste gevallen een korting verlenen omdat je een hypotheek met NHG hebt. Deze rentekorting kan oplopen tot 0,6 %.

Kosten NHG

Uiteraard krijg je een hypotheek met NHG niet voor niks. Je betaald er borgtochtprovisie voor aan het waarborgfonds. Deze bedraagt op dit moment 0,85% van de hypotheeksom (recentelijk verhoogd). Dit geld wordt gebruikt als inleg in het waarborgfonds. Uit deze premies worden de kosten betaalds als een NHG deelnemer in de problemen komt.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!