geld lenen kost geld

Wat is het Bureau Krediet Registratie?

Bereken de lening die bij jouw past
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!
geld lenen vandaag maandag 13 juni!
Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Het Bureau Krediet Registratie, ook wel gewoon BKR genoemd, is gevestigd in de Nederlandse plaats Tiel en is een bureau dat alle kredieten van Nederlanders registreert. Het systeem houdt van alle personen die een krediet in Nederland hebben afgesloten een dossier bij. Dit dossier wordt bijgehouden in het elektronisch Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit wordt kortweg aangeduid als CKI. Het gaat met name om kredietcontracten die worden afgesloten zoals geldleningen maar ook creditcards en betaalrekeningen waarop men rood kan staan. Bijna negen miljoen Nederlandse consumenten staan op die manier bij het BKR geregistreerd. Veel daarvan staan positief geregistreerd. Dat wil zeggen dat enkel hun lening of kredietfaciliteit is opgenomen in het register maar dat er geen onvolkomenheden zijn. Bij een betalingsachterstand van 3 maanden of meer volgt een negatieve registratie. Deze registratie wordt ook wel een codering genoemd. Er zijn meerdere soorten coderingen die je kan ontvangen.

Waarom het BKR?

Het BKR heeft als doel om zoveel mogelijk gegevens te achterhalen van consumenten die lenen. Op die wijze kan het BKR consumenten en kredietverleners beter beschermen (tegen overkreditering = het afsluiten van teveel leningen). De kredietwaardigheid van de mensen die een geldlening aanvragen kan op deze wijze goed worden beoordeeld door de kredietverstrekkende maatschappijen. Zo kan een geldverstrekker uitermate goed bekijken of een consument elders op een (bestaande) lening een achterstand heeft of niet. Zo ja, dan is dit meestal een geldige reden om de consument geen krediet te verstrekken. Daarmee beschermt de verstrekker natuurlijk zichzelf maar ook de consument. Dit alles om overkreditering tegen te gaan. Overigens verstrekt het Bureau Krediet Registratie alleen info. Zij beoordelen nooit zelf of een aanvrager van een lening in staat is om geld te lenen.

De functie van het BKR

Het BKR heeft een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van problemen door overkreditering van Nederlandse consumenten. Het voorkomt daarbij ook voor een gedeelte een belangrijk maatschappelijk probleem: Dat van het aangaan van teveel leningen. Het BKR beschermd tegelijkertijd ook de instanties (deelnemers van het BKR) die leningen verstrekken. Zij hebben baat bij de gegevens die het BKR verstrekt. Sinds dat het Bureau Krediet Registratie de gegevens van Nederlanders bijhoud (1965) die geld lenen of geld hebben geleend, is het aantal mensen dat leningen niet meer aflost drastisch gedaald.

Hoe lang blijven gegevens staan?

Het BKR bewaard de gegevens van mensen die een lening hebben afgesloten 5 jaar. Dat betekent dat indien op dit moment je lening volledig is afgelost, deze gegevens nog 5 jaar lang bewaard blijven en dus inzichtelijk zijn door deelnemers (kredietmaatschappijen). Overigens worden hypothecaire leningen nooit bij het BKR geregistreerd. Deze worden alleen geregistreerd indien de geldlener enkele maanden lang zijn verplichtingen niet is nagekomen. Het BKR is opgericht door enkele Nederlandse banken en kredietverstrekkers. In Tiel werken er ongeveer honderd medewerkers en in 2015 heeft het BKR ongeveer 850 instellingen die bij het BKR zijn aangesloten. Iedere kredietverstrekker die een bankvergunning heeft, is tegelijkertijd verplicht om zich bij het BKR aan te melden. Dit kunnen ook leasemaatschappijen en zelfs postorderbedrijven zijn, aangezien consumenten bij deze instellingen ook een soort van lening afsluiten. Vermoedelijk worden in 2015 ook telefoonabonnementen bij het BKR gemeld. Elke kredietverstrekkende maatschappij is volgens de wet verplicht eerst een toetsing te doen bij het BKR alvorens zij een krediet verstrekken. Jaarlijks gebeurt dit miljoenen keren. Per toetsing wordt een ‘X geldbedrag’ in rekening gebracht.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!