geld lenen kost geld
Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

Wel of niet extra aflossen?

Deze informatie delen met anderen
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

 

Wel of niet extra aflossen?

Uit onderzoek van ING blijkt dat 60% van de woningbezitters de zaken goed voor elkaar heeft. De overige 40% zou er goed aan doen om de financien eens goed door te nemen. Bij een kleine 5% is dit zelfs noodzakelijk. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat zo’n 70% geld overhoudt buiten het aflossen om en 80% een redelijke financiele buffer heeft om op terug te vallen. Dan volgt de vraag; Is het verstandig om extra af te lossen met dit geld?

Waarom wel extra aflossen

Extra aflossen is alleen mogelijk als je extra geld overhoudt of een financiele buffer hebt. Je kan maandelijks een extra bedrag aflossen of eenmalig een groot bedrag. Extra aflossen kan verstandig zijn als je de maandelijkse lasten wilt drukken. Als je bang bent om met een restschuld te blijven zitten is extra aflossen ook verstandig. Je verkleint de kans aanzienlijk dat je eventueel met een restschuld blijft zitten.

De hypotheekrente is flink hoger dan de spaarrente op dit moment. Als je aardig wat spaargeld hebt (meer dan €21.139 of €42.278 met je partner) betaal je zelfs 1,2% vermogensbelasting. Laat staan de stijgende inflatie op dit moment. Conclusie: Je spaargeld levert op dit moment erg weinig tot niks op, terwijl je over je hypotheek wel een hoge rente moet betalen. Zie je dit niet zitten? Dan is het dus wel verstandig om extra af te lossen op je hypotheek.

Waarom niet extra aflossen

Er kunnen genoeg redenen zijn om niet extra af te lossen op je hypotheek. Zelfs al heb je een grote financiele buffer. Als je je spaargeld op wilt nemen wanneer je wilt dan is het verstandig om niet extra af te lossen. Als je je buffer in je woning stopt, ben je meteen een stuk minder flexibel. Je geld zit immers in de stenen, en is niet eenvoudig op te nemen voor een mooie reis of een andere wens. Het kan ook zijn dat je woning meer waard is dan de hoogte van je hypotheek. De druk om extra af te lossen neemt dan aanzienlijk af.

Bekijk je eigen situatie goed. Wil je flexibel blijven en je buffer snel aan kunnen spreken? Ga dan niet extra aflossen. Vind je het juist fijn om je schuldenlast te verminderen en heb je niet echt een grote financiele buffer nodig? Dan is het verstandig om extra af te lossen.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen
Bekijk je voordeel

Onderwerpen op de pagina

Geld lnnen lening.com logo
Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!