geld lenen kost geld

Over ons

Geopend

Zonnepanelen en btw, hoe zit dat ook alweer?

Bereken de lening die bij jouw past

Vul een bedrag in tussen de € 2.500,- en € 75.000,-
Bespaar € 775 per jaar!

geld lenen vandaag vrijdag 12 augustus!
Deze informatie delen met anderen

16 mei 2022

Bijna 20% van de Nederlandse huishoudens heeft zonnepanelen op het dak. Wil jij ook duurzamer worden? Dan weet je dat het kopen van zonnepanelen ook een fiscale kant heeft. U kunt de btw op de zonnepanelen terugkrijgen, waardoor de kosten veel lager zijn. Maar daar komt naar verwachting op 1 januari 2023 verandering in.

Als u zonnepanelen heeft, werken ze soms zelfs op momenten dat u geen elektriciteit gebruikt. Uw eigen risico wordt dan teruggeleverd aan het elektriciteitsnet tegen dezelfde prijs die u betaalt voor de reguliere stroom die aan u wordt geleverd. In feite verkoopt u uw elektriciteit aan het energiebedrijf. Omdat u iets verkoopt, bent u in de ogen van de Belastingdienst officieel ondernemer. En als ondernemer moet je btw op je product innen en afdragen aan de belastingdienst. Tegelijkertijd kunt u als ondernemer de btw die u betaalt over uw beleggingen terugvragen. In jouw geval is dit de btw op de zonnepanelen, de omvormer en de installatiekosten.

Eenvoudige btw-teruggave

Maar is dit ondernemerschap en het betalen van btw niet een ergernis waar je je gewoon aan ergert? Oh nee. Want als u een kleine ondernemer bent, krijgt u vrijstelling van de btw-aangifte. En als particulier met zonnepanelen ben je altijd een kleine ondernemer. U hoeft zich dus geen zorgen te maken omdat u geen btw-administratie heeft. Maar u kunt wel btw terugvragen over zonnepanelen. Dit is vrij eenvoudig en sommige leveranciers van zonnepanelen zijn bereid om de retour voor u te regelen. Houd er rekening mee dat op zonnepanelen 21% btw moet worden betaald. Als u dat terugkrijgt, kunt u honderden dollars besparen.

BTW op zonnepanelen naar nul

Het is echter mogelijk dat een btw-teruggave niet meer nodig is. Het kabinet wil de btw op zonnepanelen – en ook op de levering en plaatsing ervan op of bij woningen – per 1 januari 2023 terugbrengen naar nul. De prijs voor zonnepanelen daalt dan, maar er is geen btw meer terug te vorderen. Het plan ligt echter nog niet helemaal vast, want alles moet haalbaar en budgettair zijn. Dit wordt momenteel onderzocht.

Nu zonnepanelen kopen of wachten?

Wat is het verschil tussen de situatie nu en na 1 januari 2023? Er is geen kostenverschil omdat je nu en in de toekomst geen btw verliest op zonnepanelen. U moet deze btw echter nu nog terugvragen, niet later. Zo makkelijk. Dus moet je wachten tot januari om te kopen? Dat kan ook een nadeel zijn. De verwachting is dat nog meer mensen gemotiveerd zullen zijn om zonnepanelen te kopen. Deze verhoogde vraag kan de levertijd vertragen. En als u al zonnepanelen koopt, profiteert u direct van een lagere elektriciteitsrekening. Heel fijn met de stijgende gasprijzen.

Vraag een offerte aan bij Lening.com

Wilt u geld lenen voor zonnepanelen of andere vormen van duurzaamheid? Lening.com werkt samen met aanbieders die gespecialiseerd zijn in groen krediet, zoals: B. Groenleningen. Met een aantrekkelijke rente en de mogelijkheid om voor een lange termijn te kiezen, kunt u uw maandlasten zeer laag houden. Daarnaast is de rente fiscaal aftrekbaar. Hierdoor en de btw-teruggaaf zijn de kosten voor uw investering nog lager. Benieuwd naar uw financieringsmogelijkheden? Vraag een offerte aan bij Lening.com.

Meer vragen over lenen?

Ik ben Pascal, mocht je toch nog meer willen weten over geld lenen dan beantwoord ik graag je vragen.

geld lenen

Onderwerpen op de pagina

Wij helpen je graag

Waar kunnen we je mee helpen? Bel, mail of app ons gerust!

Consument
Zakelijk
Appen
Bespaar € 775 per jaar!

Door zelf eenvoudig te vergelijken kun je kiezen voor de goedkoopste aanbieder. Uit ons onderzoek is gebleken dat de goedkoopste aanbieder € 775 per jaar goedkoper is!