De Annuïteitenhypotheek is een rustige en veilige hypotheekvorm, waarbij de maandlasten gedurende de looptijd altijd exact gelijk zijn.

De maandlasten bestaan uit rente en aflossing. Aan het begin van de looptijd is het gedeelte rente het grootste gedeelte binnen de maandlasten en het aflossingsgedeelte klein, terwijl naar het einde van de looptijd het rentegedeelte steeds kleiner wordt en het aflossingsgedeelte van de Annuïteitenhypotheek steeds hoger wordt.

Veilig

De Annuïteitenhypotheek wordt wel gezien als één van de meeste veilige hypotheekvormen. Immers, bij de Annuïteitenhypotheek

  • Zijn de maandlasten ieder maand gelijk.
  • Wordt er gedurende de looptijd ieder maand steeds meer afgelost.
  • Is de Hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost.

Nadelen

Daarbij zitten er ook nadelen aan de Annuïteitenhypotheek. Zo wordt het rentegedeelte in de maandelijkse lasten steeds kleiner. Daardoor wordt de renteaftrek ieder jaar minder, hoewel deze aan het begin van de looptijd relatief hoog is. Een ander nadeel is de geringe aflossing aan het begin van de looptijd, waarvan je normaliter de nadelen niet zult merken. Echter, ben je gedurende de eerste jaren gedwongen het huis te verkopen en dus de hypotheek af te lossen, dan is er relatief weinig door middel van de maandelijkse lasten afgelost.

Nadelen

De Annuïteitenhypotheek is stabiel, iedere maand zijn de maandlasten exact gelijk en dus overzichtelijk.