Een Spaarhypotheek bestaat uit twee gedeelten, een hypothecaire lening en een spaarverzekering. Je betaald bij een Spaarhypotheek ook iedere maand twee rekening, de Hypotheek en de Spaarverzekering.

Aan het einde van de looptijd wordt de Spaarhypotheek uit de spaaropbrengst afgelost. De Spaarhypotheek wordt dan ook wel een Aflossingsvrije Hypotheek genoemd, omdat er gedurende de looptijd niets wordt afgelost en alleen rente wordt betaald.

Gemengde Verzekering

De Spaarverzekering die bij de Spaarhypotheek wordt afgesloten, is normaliter een zogenoemde gemengde verzekering. Enerzijds is daar de Spaarverzekering, waarin gespaard wordt om de Hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen.

Anderzijds wordt het leven van de Hypotheeknemer(s) verzekerd bij overlijden, zeg maar een soort Overlijdensrisicoverzekering (overigens bijna standaard bij alle Hypotheekvormen). Komt de verzekeringnemer te overlijden, wordt uit de uitkering van de Overlijdensrisicoverzekering de Hypotheek afgelost.

Nadelen en Voordelen

Het grootste nadeel is eigenlijk ook meteen het grootste voordeel. De Spaarhypotheek is aflossingsvrij. Dat is aan de ene kant een voordeel omdat er op deze manier optimaal geprofiteerd kan worden van de Hypotheekrenteaftrek. Anderzijds is dit nu juist ook het grote nadeel, waarvan je in een normale situatie nooit wat zou merken. Ben je echter aan het begin van de looptijd gedwongen het huis te verkopen, bijvoorbeeld i.v.m. een echtscheiding, dan zijn er weliswaar maandelijkse lasten betaald, maar is er relatief weinig afgelost.