Internet sparen is eigenlijk niets anders dan een Spaarrekening openen bij een bank, met dien verstande, dat je Online kunt beschikken over de rekening. Bij Internet sparen, de naam zegt het eigenlijk al, kan je dus via Internet geld storten, opnemen en het spaartegoed inkijken.

Tegenwoordig bieden alle Nederlandse banken de optie voor Internet sparen, aangezien iedere bank tegenwoordig bankieren via Internet aanbiedt. Overigens kost dit wel een bepaald bedrag per jaar / maand, maar dat weegt ook weer niet op tegen de enorm grote voordelen. Toch is internet sparen ook wel eens in het verkeerde daglicht geweest in de laatste jaren.

We herinneren ons waarschijnlijk allemaal de Icesave-affaire. Daarbij kon je bij deze IJslandse bank tegen enorm hoge rentes Internet sparen. De rente lag dusdanig hoog, dat iedereen als het ware geld rook. Totdat deze bank niet meer aan haar verplichtingen kon voldoen. Weliswaar garandeert de overheid ook bij deze vorm van sparen tot een bepaald maximum de spaartegoeden, toch zijn er een aantal mensen die meer spaartegoed bij Icesave hadden dan de overheid garandeerde.

Daarom ook hier toch een kleine waarschuwing. Aanbiedingen van extreem hoge rentes lijken erg aantrekkelijk, maar waarom zou een normale bank een veel lagere rente geven dan bij een bank die Internet sparen aanbiedt. Het lijkt welhaast, de goede aanbieders daarvan natuurlijk uitgesloten, dat je aan de extreem hoge rente al kunt zien dat je het aanbod links moet laten liggen.

Overigens is het wel zo, dat de rente bij Internet sparen een fractie hoger ligt dan sparen op bijvoorbeeld een Spaarrekening bij een bank. Let wel een paar tienden van procenten. De reden hiervoor is dat de betreffende bank minder kosten hoeft te maken.