JKP

Het JKP zien we tegenwoordig terug op iedere offerte voor een lening. Toch is het JKP nog niet heel bekend bij de meeste mensen. We praten nog altijd meer over het (effectieve) rentepercentage dan over het JKP. Het JKP niet voor niets in het leven geroepen. Omdat het naar ons idee nog niet bij iedereen bekend is wat het JKP inhoud even een korte uitleg.

JKPWat betekend het JKP?

Het staat voor het Jaarlijks Kostenpercentage. Dit is meer dan het, toch wat ouderwetse rentepercentage. Het JKP geeft aan wat de totale kosten voor uw lening zijn. Dus niet alleen de kosten voor de rente, maar ook eventuele andere kosten moeten verrekend worden in het JKP. Hierdoor krijgt u éénvoudig en snel inzicht in wat een aanbieder bij u in rekening brengt aan kosten. En kunt u nog beter nagaan hoeveel geld lenen daadwerkelijk kost. Kijk dus ook altijd even naar deze term in uw offerte. Het moet bij alle leningoffertes terugkomen, dus zowel bij het doorlopend krediet, als bij de persoonlijke lening. Kijk hier dan ook altijd even goed naar, voordat u een lening afsluit.

Wat kunt u met het JKP?

Het belangrijkste doel van de vermelding ervan is dat het voor u, als consument, eenvoudiger moet gaan worden om de leningen met elkaar te kunnen gaan vergelijken. Zoals aangegeven dient het daadwerkelijk in iedere kredietofferte gemeld te worden, waardoor het eenvoudig moet worden om een goede vergelijking te maken. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat u een betere keuze kunt maken.
Overigens is het zo dat er bij een consumptief krediet geen kosten in rekening gebracht mogen worden voor bemiddeling of marketingvergoedingen en dergelijke. Daarom zal in de meeste gevallen het effectieve jaarrentepercentage gelijk zijn aan het JKP.
TIP: Vraag altijd meerdere offertes aan voor een lening. Dit geeft u een goed inzicht in uw mogelijkheden