Let op! Geld lenen kost geld

Kan je een doorlopend krediet als zzp’er aanvragen?

By: Robin

Veel zzp’ers klagen over het feit dat ze nergens geld kunnen lenen. Zowel privé geld lenen als zakelijk lenen blijkt moeilijk zo niet onmogelijk. Toch zijn er wel degelijk banken en kredietverstrekkers bij wie je als zelfstandige kunt aankloppen voor een lening. Maar als ondernemer kan je ook op andere manieren aan geld komen.

Privé geld lenen als zzp’er

Als je als zzp’er privé geld wilt lenen middels een doorlopend krediet voor bepaalde uitgaven dan kan dat bij sommige kredietverstrekkers. In Nederland kun je als zelfstandige echter niet overal terecht voor een doorlopend krediet. Een kredietmaatschappij bij wie dit wel mogelijk is, is De Nederlandse Kredietmaatschappij. Wil je zakelijk geld lenen? Dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Geldshop. Maar daar komen we later op terug. Om privé geld te kunnen lenen moet je uiteraard wel aan allerlei voorwaarden voldoen. Zo mag je net zoals particulieren in loondienst geen negatieve BKR-codering hebben. Er worden wel strengere leeftijdscriteria gehanteerd. Zo moet je minimaal 25 jaar oud zijn en kan je meestal geen krediet aanvragen als je een woning huurt. Je moet dus een koopwoning hebben. Uiteraard wil men er zeker van zijn dat jouw bedrijf goed loopt. Daarom moet je kunnen aantonen dat jouw bedrijf uit minimaal drie boekjaren bestaat. Daarnaast heeft jouw onderneming een positief eigen vermogen en is het winstgevend. Als je kunt voldoen aan deze (strenge) voorwaarden dan is geld lenen als zelfstandige zonder personeel meestal geen probleem!

Santander consumenten krediet

Zakelijk geld lenen als kleine zelfstandige

Zzp’ers blijken ook heel lastig aan een bedrijfslening te kunnen komen. Maar dat is vast bij iedereen al wel bekend. Als grotere onderneming is een lening afsluiten meestal geen probleem. Tegenwoordig groeit echter het aantal flexwerkers en zelfstandigen enorm. De arbeidsmarkt is erg aan het veranderen. De kans op een vaste baan wordt steeds kleiner. Banken en kredietverstrekkers krijgen ook door dat zij moeten veranderen. Want anders snijden ze zichzelf in de vingers. De huidige leenvoorwaarden voor zelfstandigen zijn gewoonweg te streng. Wel begint ook de Nederlandse overheid zich ermee te bemoeien. Goed nieuws voor jou als zzp’er maar daar zal je nu nog vrij weinig van merken. Wel zijn er op dit moment zeker kansen om een zakelijk doorlopend krediet af te sluiten. Zo maak je meer kans als je een eigen woning hebt.

Een eigen woning

Je kunt gemakkelijker een zakelijk krediet afsluiten als je een eigen huis hebt. Ben je in het bezit van een eigen woning? Dan geeft dit de kredietverstrekker meer zekerheid. Je kunt in Nederland bij diverse banken en kredietverstrekkers zakelijk geld lenen indien je een eigen huis hebt. Dit kan o.a. bij de ABN Amro, ING maar ook bij geldverstrekkers zoals Geldshop. Heb je geen eigen woning maar wil je toch een zakelijke lening afsluiten? Dan zal je hele goede jaarcijfers moeten overleggen en moet je bedrijf meerdere jaren achtereen winstgevend zijn. Kan je niet aan deze voorwaarden voldoen omdat je bijvoorbeeld startend ondernemer bent? Of omdat je gewoon eens een wat minder goed jaar achter de rug hebt? Dan biedt Crowdfunding mogelijk een hele goede oplossing! Vele ondernemers hebben via Crowdfunding al succesvol een vorm van doorlopend krediet kunnen afsluiten.

Zakelijke financiering met Crowdfunding

Steeds meer Nederlandse zzp’ers zoeken naar alternatieve manieren van geld lenen. Zo kan je op diverse Crowdfunding platforms zoeken naar investeerders voor jouw bedrijf. Uiteraard zal je de investeerders moeten overtuigen. Dat kan door met een goed idee te komen of door gewoonweg het juiste verkoopverhaal.

Related post