Kredietbemiddelaar

Er zijn in Nederland een fors aantal kredietbemiddelaars actief. Maar wat is een kredietbemiddelaar eigenlijk? Wat doen die allemaal? En is een lening via een kredietbemiddelaar niet veel duurder dan het doorlopend krediet of de persoonlijke lening bij mijn eigen bank? Verdienen die niet ontzettend veel geld aan (onnodige) verzekeringen zoals DSB dit in het verleden heeft gedaan? Zijn er ook nog voordelen aan een lening via een kredietbemiddelaar?
Er zijn nog altijd veel misverstanden over de term kredietbemiddelaar. Wij geven u daarom nog enige uitleg over de term kredietbemiddelaar.

kredietbemiddelaarWat is een kredietbemiddelaar?

Een kredietbemiddelaar is een partij “tussen” u en de banken zit. Er zijn zogenaamde professionele Kredietbemiddelaars, partijen die niets anders doen dan het bemiddelen van kredieten. En partijen die het “erbij” doen. De kredietbemiddelaar dient u aanvraag in bij verschillende banken om na te gaan waar zij voor u het beste voorstel kunnen krijgen. Zij hebben veelal keuze uit diverse banken waar zij zaken mee kunnen doen.

Is een lening via een kredietbemiddelaar duurder?

Nee, een lening via een bemiddelaar is veelal juist goedkoper geld lenen dan lenen bij uw eigen bank. Het verschil kan oplopen tot enkele procenten op jaarbasis. Voor een bank is een lening veelal een bijproduct. De professionele bemiddelaar kan de lening over het algemeen veel voordeliger onderbrengen bij een financieringsmaatschappij. Het bijzondere is overigens dat deze financieringsmaatschappijen veelal dochterondernemingen zijn van de grootbanken. Zo is Freo een onderdeel van Lage Landen (van de Rabobank) en Defam een onderdeel van de ABN Amro. Gaat u rechtstreeks naar de bank, betaald u echter een veel hogere rente.

Voordelen aan lenen bij een bemiddelaar

Het grote voordeel is dat een kredietbemiddelaar als specialisme leningen heeft. Ze weten er alles van en kunnen u veelal helpen aan een voordelige lening. Ook een lening afsluiten werkt via een bemiddelaar net iets eenvoudiger. De bemiddelaar helpt u beter om de documenten goed bij de bank aan te leveren. Zij nemen een stukje van het werk van de banken uit handen, en zijn over het algemeen meer service gericht dan de banken.

En de verzekeringen met hoge provisies dan?

Die zijn er niet meer. In het verleden is er met de verzekeringen veel geld verdiend. Tegenwoordig zijn de kredietbemiddelaars over het algemeen goed bezig. Ze geven u graag advies over de lening, zonder dat hier kosten voor in rekening gebracht worden (ze worden beloond door de banken). De verzekeringen worden nog altijd wel besproken. Het verschil met jaren terug is dat het tegenwoordig “netto producten” zijn. Dit houdt in dat er geen provisie bij u in rekening wordt gebracht. Er wordt met u een afspraak gemaakt wat u voor de verzekering gaat betalen. Bij de NVF leden zal dit bedrag maximaal €500 zijn voor het bemiddelen van de verzekering. NVF leden zijn adviseurs die zijn aangesloten bij deNederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF). Als dit van toepassing is wordt dit altijd duidelijk bij u aangegeven.