Krijgen we een negatieve spaarrente in Nederland?

By: Robin

In augustus is voor het eerst een spaarrente van 0% van toepassing. We zijn nog maar 0,01% verwijdert van de negatieve spaarrente. Hoe groot is de kans dat we in Nederland voor het eerst in de historie te maken krijgen van een negatieve spaarrente? En als dat het geval is, wat gebeurt er? Wat is het gevolg?

Negatieve spaarrente in Nederland, gaat het dan echt gebeuren?

De spaarrente is al jarenlang erg laag. Maar in augustus van dit jaar (2017) is er wat bijzonders aan de hand. Want er zijn een aantal Nederlandse banken die nu een spaarrekening aanbieder zonder rente. Ook grote banken in Nederland (Rabobank, ABN Amro, ING) bieden nu spaarrekeningen aan met maar 0,1% rente. Het lijkt er sterk op dat de negatieve spaarrente nu toch echt dichterbij is gekomen.. Maar wat is de oorzaak van de extreem lage spaarrente?

Lage spaarrente en de oorzaken

De oorzaak van de lage spaarrente? De ECB (Europese Centrale Bank) heeft de rente verlaagd om daarmee de inflatie aan te jagen. Als sparen minder aantrekkelijk wordt gemaakt, dan gaan consumenten meer uitgeven. Voor spaarders is dit niet positief maar wel voor degenen die hun hypotheek willen oversluiten of een nieuwe hypotheek willen afsluiten. Het belangrijkste instrument van de Europese Centrale Bank is nog altijd de depositorente. Deze rente is momenteel negatief. Dit is het bedrag waartegen de banken hun geld bij de centrale bank kunnen onderbrengen.

Spaarrente daalt verder doordat banken zelf al betalen

De spaarrente zal naar alle waarschijnlijkheid nog verder dalen. Want de banken betalen zelf al voor hun spaargeld. En die negatieve rente wordt tot op heden nog niet geheel doorberekend naar de klanten toe. Misschien zijn de Nederlandse banken toch nog wat huiverig voor de gevolgen daarvan.

Lees ook:   Ondernemershypotheek

Negatieve spaarrente is nog een te grote stap

We denken zelf (en dat zijn de experts het mee eens) dat een negatieve spaarrente bij banken een te grote stap is. En omdat de banken nog erg goedkoop geld kunnen lenen, zal de rente voorlopig nog niet verder dalen. De banken durven hun klanten niet kwijt te raken, want als de rentes op den duur weer gaan stijgen, dan zijn de spaarders hard nodig.

Related post