Lenen en sparen

By: Robin

Lenen en sparen

Lenen en sparen, er zijn nog steeds veel Nederlanders die naast hun lening, ook een spaarrekening hebben, die ook nog eens gevuld is. Op zich natuurlijk een hele vreemde combinatie zo naar het eerste idee. Want waarom zou u een lening hebben, als u ook spaargeld op uw rekening hebt staan? Toch heeft het Nibud vandaag weer een persbericht eruit gedaan dat lenen en sparen nog altijd veel voorkomt. Men verbaasd zich over dit verschijnsel. Toch is het op zich niet zo heel vreemd. De oorsprong hiervan ligt meer in het gevoel, dan in het verstand. Lenen en sparen tegelijk kan u namelijk het gevoel geven dat u geld achter de hand heeft dat u direct zelf kunt opnemen. Hierdoor heeft u de regie over uw geld. Als u geen of nauwelijks spaargeld meer heeft, maar ook geen lening meer kan u dit een gevoel van onbehagen geven.

Lenen en sparen, wat is handig?

Wat voor u de beste oplossing is kunnen wij niet heel eenvoudig aangeven, omdat iedere levensstijl weer anders is. Als u de combinatie heeft van spaargeld en een lening dan is het over het algemeen wel verstandig om uw lening zo ver mogelijk terug te brengen, en op uw spaarrekening een bedrag apart te houden voor onverwachte uitgaven. Als u namelijk om welke reden dan ook niet meer van uw lening kan of mag opnemen, heeft u dan in ieder geval uw buffer nog.
Des te meer u inlost op uw lening, des te minder u aan rente moet betalen voor de lening. En des te eerder u dus van uw lening af bent. Een lening is op zich prima, maar het is wel van belang om zo min mogelijk te gaan lenen.

Lees ook:   Persoonlijke lening zonder boete

Uw lening oversluiten naar een goedkopere lening

Naast het gegeven dat u natuurlijk het best zo min mogelijk kunt lenen, is er ook nog een ander belangrijk idee om zo voordelig mogelijk geld te lenen. Als u een lening heeft is het namelijk verstandig om zo nu en dan in de gaten te houden of uw lening nog altijd de beste voorwaarden heeft. Een nieuw doorlopend krediet afsluiten, tegen de beste voorwaarden en een veel lagere rente kan u namelijk veel voordeel opleveren. Dit geldt natuurlijk ook voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Leningen oversluiten kan u veel geld besparen.

Related post