Een Levensverzekering is een verzekering, de naam zegt het al, op het leven van een verzekerde. Daarbij zijn al meteen twee soorten te onderscheiden, een uitkering bij overlijden (Overlijdensrisicoverzekering) en een uitkering bij in leven zijn op een bepaalde vooraf afgesproken leeftijd (bijvoorbeeld 65 jaar). Ook een combinatie van beide vormen komt voor.

Daarbij valt meteen al een overeenkomst op met de Ongevallenverzekering en met de Uitvaartverzekering, die beide bij overlijden van de verzekerde een uitkering doen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een specifieke Levensverzekering is de Overlijdensrisicoverzekering, waarbij het risico van overlijden wordt verzekerd. De Overlijdensrisicoverzekering wordt vaak afgesloten door (jonge) gezinnen, op het leven van vader en/ of moeder. Immers als vader of moeder komt de overlijden, moet de achtergebleven partner alleen voor de kinderen zorgen, en kan wellicht (tijdelijk) niet werken. Door een Overlijdensrisicoverzekering wordt dit in dat geval financieel mogelijk gemaakt. Een Overlijdensrisicoverzekering kan ook worden afgesloten om er voor te zorgen dat de overgebleven partner niet met schulden blijft zitten na het overlijden, bijvoorbeeld om de Hypotheek af te kunnen lossen.

Uitkering op bepaalde Leeftijd

Hierin zijn wederom twee soorten te onderscheiden.

Eénmalige uitkering

Bij een dergelijke Levensverzekering wordt bij het afsluiten afgesproken dat op een bepaalde leeftijd of een bepaalde datum een bepaald bedrag wordt uitgekeerd. Je wilde bijvoorbeeld altijd al samen met je vrouw op je 65ste een wereldreis maken, en daarom sluit je een Levensverzekering af. Als je 65 wordt wordt keert de verzekering (bijvoorbeeld) 40.000 Euro uit, en de dag na je verjaardag ga je gezellig samen met je vrouw naar het reisbureau om de wereldreis te boeken.

Periodieke uitkering

Bij deze vorm van Levensverzekering, het wordt ook wel Pensioenverzekering genoemd, krijg je maandelijks, per kwartaal, per half jaar of per jaar, een bedrag van de verzekeringsmaatschappij, bij het bereiken van een bepaalde leeftijd of datum, en dat totdat je komt te overlijden. In feite zijn Pensioen en de AOW precies hetzelfde. Immers, deze uitkering krijg je ook vanaf je 65ste (of 66ste of 67ste als je wat jonger bent).

Waarom een Levensverzekering afsluiten?

Dat zal per persoon verschillen. Meestal is het echter wel aan te bevelen, zeker om een Overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Stel je voor dat je vrouw en jonge kinderen hun vader / man moeten missen, en bovendien niet rond kunnen komen of de Hypotheek niet kunnen betalen. De premie is bovendien lager, hoe jonger je bent bij afsluiten van een Overlijdensrisicoverzekering.

Maar ook een Levensverzekering of Pensioenverzekering zal in de meeste gevallen verstandig zijn. Aan de ene kant is de AOW niet echt veel, daarnaast wordt de leeftijd waarop je recht hebt op de AOW steeds verhoogd. Als je met 65 met pensioen wilt, dan zal je (mits je op je 65ste al AOW krijgt), vaak met veel minder moeten rondkomen dan je laatstverdiende loon. Terwijl je als je met pensioen gaat eindelijk meer tijd hebt om leuke dingen te doen.

Een uitkering uit een Levensverzekering, in termijnen of ineens, kan er voor zorgen dat je een leuk leven kunt hebben zonder dat je minder te besteden hebt. Het kan ook betekenen dat je toch met je 65ste met pensioen kunt, ondanks de plannen van de regering. Bovendien kan je met de uitkering meer leuke dingen doen, bijvoorbeeld die wereldreis maken.