Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
Als u opzoek gaat naar een hypotheek dan gaat u hem zeker tegenkomen, de hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie, of ook wel de NHG genoemd. Deze garantie geeft uw geldverstrekker de zekerheid dat uw hypotheekschuld te allen tijde wordt terugbetaald als u onverhoopt in bepaalde situaties terecht komt. Als u de hypotheek niet meer kunt opbrengen vanwege een echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van uw partner, dan springt de Nationale Hypotheek Garantie bij om uw restschuld af te lossen. Dit zorgt ervoor dat uw geldschieter met een gerust hart hypotheken kan verstrekken. Op deze manier blijft het ook aantrekkelijk voor deze geldschieters om de hypotheken aan te blijven bieden.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?
NHG streeft naar woningbehoud. Als dit echt niet mogelijk is, neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. In ruil voor deze zekerheid betaalt u minder hypotheekrente, maar wel eenmalige kosten. U kunt NHG krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning, maar ook als u al een eigen woning bezit en deze wilt verbouwen (kwaliteitsverbetering).

Nationale Hypotheek Garantie aanvragen
U kunt een hypotheek met NHG aanvragen via uw geldverstrekker of tussenpersoon. Deze beoordeelt of u aan alle voorwaarden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (de stichting achter NHG) voldoet. Met dank aan de NHG zijn banken op dit moment nog steeds in staat om hypotheken te verstrekken aan de normale mens onder ons. Het is namelijk te laatste jaren in de crisis niet heel aantrekkelijk geworden om zomaar een hypotheek te verstrekken aan mensen die maar net genoeg verdienen.

De belangrijkste voorwaarden zijn:
De maximale hypotheek inclusief bijkomende kosten voor aankoop is van 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 € 245.000.

De maximale hypotheek bij oversluiten is € 245.000, inclusief bijkomende kosten

De maximale koopsom bij bestaande bouw en nieuwbouw is € 231.132 (per 1 juli 2015), exclusief 6 % bijkomende kosten.

De marktwaarde vrij van huur en gebruik van een bestaande woning moet blijken uit een taxatierapport dat is uitgebracht door tussenkomst van een gecertificeerd validatie-instituut.

Bij nieuwbouw moet er een waarborgcertificaat zijn afgegeven door een instelling aan wie Stichting Garantie Woning haar keurmerk heeft verleend. Op deze manier heeft uw huis een waarborgcertificaat wat van waarde kan zijn als u de Nationale Hypotheek Garantie nodig heeft. Tegen de tijd dat u deze garantie nodig heeft moet u er namelijk wel voor zorgen dat alle zaken op orde zijn.