Nederlanders sluiten meer leningen af voor woning en auto

By: Robin

Ja, de Nederlandse economie draait op volle toeren. Met name in 2017 heeft de economie pas echt stappen voorwaarts gezet. En nu, in 2018, groeit de economie met maar liefst 3.1 procent.

We kunnen dan ook spreken van een structurele groei. Bedrijven durven weer te investeren, consumenten besteden weer meer en dat is o.a. te merken aan het aantal leningen dat werd afgesloten in 2016.

Meer leningen in 2017

VFN heeft cijfers openbaar gemaakt waaruit blijkt dat consumenten meer leningen afsloten in 2017 dan in 2016. Meer dan de helft van de Nederlandse kredietverstrekkers heeft zich bij het VFN aangesloten. De cijfers zijn dus wel degelijk representatief. De cijfers tonen een groei van 21% in 2017 aan van het aantal leningen t.o.v. van het jaar daarvoor. Wat kan dit zeggen? Ten eerste dat bedrijven en consumenten duidelijk veel meer vertrouwen hadden in de economie. Ook de lage rente zal ongetwijfeld hierbij een rol hebben gespeeld. Bijzonder is het feit dat er meer persoonlijke leningen dan doorlopende kredieten werden aangevraagd. Men kiest duidelijk voor zekerheid in plaats van onduidelijkheid. Daarover hieronder meer informatie.

Meer persoonlijke leningen

Het heeft er alle schijn van dat de Nederlander iets heeft opgestoken van de kredietcrisis. Want opvallend is het zeker weten dat, volgens de VFN, men voor het eerst meer persoonlijke leningen dan doorlopende kredieten afsluit. Mogelijk is de reden daarvan dat men liever kiest voor een duidelijke leenvorm met een vaste rente en looptijd, dan voor de onzekerheid van een flexibele rente.

Autolening in trek

Naast dat men gretig kiest voor de persoonlijke lening, is de autolening erg in trek. Uit cijfers van de VFN blijkt ook dat het aantal leningen in 2017 en 2018 voor een groot deel worden gebruikt voor de financiering van een nieuwe auto.

Lees ook:   Lenen met BKR toetsing

Lenen voor woning

En een lening voor een woning sluit men vaker af om een ontstane restschuld te financieren. Daar is nu kennelijk de financiële speelruimte voor. Wij denken zelf dat de herstellende woningmarkt hierbij een prominente rol speelt. Daarnaast is er in fiscaal opzicht weer meer mogelijk om restschulden te kunnen financieren. Dit heeft te maken met de renteaftrek die nu nog toegepast kan worden op leningen voor restschuld. Het blijkt ook dat zowel in 2016 als in het huidige kalenderjaar, vaker geld geleend wordt voor woning investeringen. Denk hierbij aan duurzame investeringen zoals de aanschaf van zonnepanelen, isolerende maatregelen en woningrenovaties.

 

Related post